Najstaršia žena na svete oslávila narodeniny

Najstaršia žena na svete oslávila narodeniny

Najstaršia žena na svete oslávila v Španielsku 117. narodeniny. Zoznámi nás Rado Tomeš:

Euroskop 09.03.2024 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Deň D bol v pondelok, Maria Branyas, ktorá je oficiálne najstaršou ženou na svete prijímala gratulácie a darčeky k svojim 117-tym narodeninám. Narodila sa v San Franciscu a jej rodina sa vrátila do Katalánska keď mala 8 rokov. Od svojho narodenia, v roku 1907, prežila dve pandémie, šapnielsku občiansku vojnu, dve svetové vojny a Francovu diktatúru. Od svojich 92-och rokov žije v domove dôchodcov v meste Olot. Pani Maria je okrem záujmu médií zvyknutá aj na záujem vedcov. Inštitútu pre výskum leukémie Josepha Carrerasa dovolila odobrať vzorky z jej tela, aby mohli zistiť prečo je jej genóm taký odolný proti chorobám. Okrem toho, že je na invalidnom vozíku, pretože už nevládze chodiť a má problémy so sluchom, nemá žiadne iné choroby a počas pandémie prekonala covid-19 bez väčších problémov. 

U len fakt, že v Mostare vystavili sochu akčného herca Brucea Leeho môže byť úsmevný. Autori sochy ju však vystavili s tým, že ich dielo je symbolom odporu proti nespravodlivosti a najmä, zdôrazňovali, že ich dielo má byť symbolom, ktorý dokáže preklenúť etnické rozdelenie mesta. Aj po 19tich rokoch sa miestni Chorváti aj Bosniaci zhodne sťažovali, že socha je provokáciou. Domnievali sa, že jej agresívna bojová póza je namierená proti ich etniku. Autori to odmietali a ďalším sporom sa snažili predísť tým, že sochu otočili neutrálnym smerom. Socha bola nainštalovaná od roku 2005 a miestni si na ňu pravdepodobne naozaj nedokázali zvyknúť, pretože ju niekto ukradol. O jej zmiznutí informovali bosnianske médiá. Zlodeji ju jednoducho vypáčili z podstavca  a odviezli k dodávke na drevených vozíkoch, ktoré polícia našla neďaleko prázdneho podstavca.

Nadváha a obezita postihujú takmer 60% dospelých a tretinu detí v Európe. Podľa novej správy českého Štátneho zdravotného ústavu je situácia v Českej republike veľmi podobná. Nadváhu, preobezitu a obezitu má viac ako 60% ľudí v krajine. Obezita je pritom najrozšírenejším civilizačným ochorením a je spojená s takmer tridsiatimi chorobami. Najčastejšie ide o infarkt, mŕtvicu, cukrovku druhého typu a rôzne nádorové ochorenia. Čo je však podľa českých lekárov alarmujúce, je stále rastúci počet obéznych detí. Vo veku 13 až 17 rokov stúpol ich počet od roku 1996 z desiatich na 25%.  Ako uvádza český Štátny zdravotný ústav, obezita Čechov ide aj do peňazí. Náklady na liečbu komplikácií spojených s obezitou predstavujú ročne v prepočte vyše miliardu eur.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame