Fíni opäť najšťastnejší národ

Fíni opäť najšťastnejší národ

Už je to trochu nuda, Fínsko sa siedmy rok po sebe stalo krajinou s najšťastnejším obyvateľstvom na svete. V rebríčku však nastali iné zmeny, o ktorých nám povie Rado Tomeš:

Euroskop Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Svetová Správa o šťastí monitoruje 143 krajín a medzi hodnotiace kritériá patrí dĺžka života, hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa, sociálna podpora, korupcia, postoje v komunitách či sloboda pri životných rozhodnutiach. Tohtoročná správa analyzovala obdobie medzi rokmi 2021 a 2023. Ako sme už počuli, prvé je Fínsko nasleduje Dánsko, Island a Švédsko. V prvej desiatke ja aj Nórsko či Švajčiarsko. USA sa prepadli z 15-tej na 23-tiu priečku, Nemecko zo 16-teho miesta na 24-té miesto. Ani my sme si nepolepšili, práve naopak – pohoršili sme si o 16 priečok a sme na 45. mieste. Z našich susedov sú pred nami Rakúsko, Česká republika a Poľsko, za nami Maďarsko a Ukrajina. Litva je na čele rebríčka v kategórii mladých ľudí do 30 rokov a Dánsko je najšťastnejšou krajinou pre ľudí nad 60 rokov.

Policajtom v španielskej Malage bude pri hliadkovaní v uliciach pomáhať robotický pes, ktorý síce nešteká a nehryzie, zato vie hovoriť. Okrem monitorovania verejného poriadku dokáže podľa jeho autorov dokonca aj dávať pokuty. Robotický policajný pes, ktorého v Malage zatiaľ testujú na pokojnejších miestach, váži 35 kilogramov a okrem modrého policajného majáčika má na sebe palubný počítač a viacero senzorov. Vďaka umelej inteligencii dokáže chodiť po meste, upozorňovať na mimoriadne udalosti alebo odhaľovať priestupky. A navyše je takmer nezničiteľný, tvrdia inžinieri a vývojári z Univerzity v Malage, kde prototyp robotického policajného psa vytvorili. Podobného psa už používajú aj policajti v New Yorku.

Maďarský rybár Mihály Török vylovil koncom minulého týždňa z Balatonu kapra, ktorý vážil takmer 35 kilogramu. Podarilo sa mu to neďaleko mesta Fonyód. Maďarský rybársky zväz uznal úlovok za rekordný, pretože v najväčšom stredoeurópskom jazere ešte nikto nikdy nechytil väčšieho kapra. Bol to súboj ako sa patrí a trval 15 minút. Po zmeraní a zvážení úlovku bol nový balatónsky rekordman vypustený späť do jazera. Doterajší rekord držal rybár Krisztián Kovács, ktorého minuloročný úlovok vážil 34 kilogramu. V posledných rokoch sa mimoriadnym úlovkom z Balatonu darí, podľa Maďarského rybárskeho zväzu je to vďaka lepšej ochrane životného prostredia a sprísneniu predpisov pri love rýb.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame