Medvedie mláďatá na vodnom bicykli prevalcovali sociálne siete

Medvedie mláďatá na vodnom bicykli prevalcovali sociálne siete

Tisíce piesní, miliardy prehratí a 650 pseudonymov. O kom je reč? O skladateľovi, ktorý bol až doposiaľ neznámy. Zoznámi nás  s ním Rado Tomeš:

Euroskop Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Johan Röhr, jeden z najúspešnejších hitmakerov súčasnosti, ktorý až doteraz pôsobil v anonymite. Jeho skladby sú súčasťou obľúbených playlistov s upokojujúcou a relaxačnou hudbou. V súčte majú jeho skladby viac prehratí ako skladby takých kapiel ako Abba či Metallica. Johan Röhr zverejnil na Spotify,  pod rôznymi pseudonymami,  celkom 2700 piesní, ktoré majú viac ako 15 miliárd prehratí! Len pre porovnanie, pesničky najúspešnejšej interpretky súčasnosti Taylor Swift mali koncom minulého roka celkom 26 miliárd prehratí a britský spevák Elton John ich má na Spotify takmer 12 miliárd.  Identitu 47 ročného Švéda odhalil švédsky denník Dagens Nyheter. Röhr si však naďalej želá zostať v anonymite. 

Nevšednej zábave sa oddávala štvorica medveďov baribalov zo safari parku v britskom grófstve Bedfordshire. Potom, čo silný dážď vytvoril v rezervácii malé jazero, rozhodli sa naň správcovia umiestniť vodné bicykle v tvare labutí, ktoré okamžite upútali pozornosť zvedavých šeliem. Medvede nových susedov dôkladne preskúmali. Napokon ich video sa stalo na ostrovoch hitom sociálnych sietí. V jednej chvíli sa na labuť nalodili štyri mladé medvede a užívali si plavbu po jazierku. V safari parku sa snažia poskytnúť medveďom stále nové podnety - vodné bicykle však prekonali všetky očakávania.
 

Niekoľko mikroskopických rýh na šperkoch z 9. storočia by mali archeológom prezradiť ako fungovala spoločnosť na Veľkej Morave. Pustili sa totiž do výskumu stoviek drobných šperkov, ktoré ich kolegovia postupne nachádzali od 50. rokov minulého storočia. Vďaka röntgenu a elektrónovému mikroskopu sa odborníci dozvedia nie o technológii ranno-stredovekého šperkárstva, ale aj o ekonomike Veľkej Moravy. Výskum povedú archeológovia  z Českej akadémie vied. Artefakty sú zatiaľ uložené v depozite brnianskeho Archeologického ústavu a celkovo budú skúmať okolo 800 veľkomoravských šperkov, ktoré pochádzajú z najvýznamnejších lokalít, z hradiska Mikulčice-Valy a z aglomerácie Staré Mesto-Uherské Hradiště.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame