Anglicko prichádza o svoj chmeľ

Anglicko prichádza o svoj chmeľ

Niektorí obyvatelia Paríža špekulujú nad tým, ako na letnej olympiáde čo najviac zarobia. Stavili na prenájom nehnuteľností, ktoré sa vyšplhali do astronomických výšok ešte pred začiatkom hier. Viac povie Rado Tomeš:

Euroskop 06.04.2024 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Hlas: Priemerná cena za jednu noc v Paríži bola najvyššia v júni minulého roka - 355 eur. Teraz v marci je to približne 243 eur. V tejto štatistike sú zahrnuté ako hotely, tak aj Airbnb. Napríklad dvojlôžková izba v luxusnejšom hoteli v Paríži bežne stojí okolo 300 eur. Keď si ale teraz idete objednať ubytovanie na koniec júla, počas letných olympijských hier, tak za hotelovú izbu zaplatíte aj 830 eur. Realitní makléri však upozorňujú, že ide o šialenstvo z očakávania veľkého športového sviatku. Keď bude termín olympiády bližší, potom naopak môžeme očakávať pokles niektorých prenájmov.  Ľudia si totiž začnú uvedomovať, že ceny sú prehnane vysoké a tak radšej nehnuteľnosť prenajmú za menšiu čiastku, než aby mali prázdny byt. Hotely zároveň uvoľnia ďalšie izby, čo by potenciálne pri vyššej ponuke mohlo znížiť cenu v celom meste aj jeho okolí.

Pápež František nechal zjednodušiť ceremoniál, ktorý sa dodržiava pri pohreboch pápežov. V novej knihe rozhovorov so Svätým otcom to napísal španielsky novinár Javier Martínez-Brocal. Pápež sa napríklad nechce nechať po smrti vystaviť na katafalku pred veriacimi, ako bývalo dlho zvykom. Želá si aby ho   pochovali v bazilike Panny Márie Väčšej v Ríme- pričom pápeži majú obvykle hroby v takzvaných vatikánskych jaskyniach, ktoré sa nachádzajú pod Svätopeterským chrámom. Pápež František v rozhovore so španielskym novinárom dodal, že nechal urobiť mnoho ďalších zmien v ceremoniáli po úmrtí. Podľa neho boli pohrebné obrady príliš pompézne. Hlava katolíckej cirkvi však nebola konkrétnejšia.

Vyzerá to tak, že s postupom klimatickej zmeny zvoní anglickému pivu umieračik. Presnejšie anglickému chmeľu, ktorý nemá rád vysoké teploty a sucho. Vedci z Univerzity v Kente izolovali gény chmeľu v nádeji, že sa im podarí vyšľachtiť nové odrody a varianty odolnejšie voči stále teplejšiemu počasiu. Produkcia chmeľu už aj tak z roka na rok klesá a trpí aj jeho kvalita. Pivovarníci sa obávajú, že typická britská pinta piva zanikne. Sucho ovplyvňuje produkciu chmeľu v celej Európe, podľa analýzy publikovanej minulý rok, v oblastiach kde sa chmeľ tradične pestuje, klesla jeho celková úroda za posledné desaťročie o 20%. Čo sa týka predpovede na ďalšie roky, najlepšie na tom bude v pestovaní chmeľu stredná Európa. 

Autorka: B. Štubňová; Číta: R. Tomeš; Foto: PIXABAY/RitaE

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame