Zákaz povinného prepitného v andalúzskych reštauráciách

Zákaz povinného prepitného v andalúzskych reštauráciách

Regionálna vláda v španielskej Andalúzii schválila prísne pravidlá pre reštaurácie. Za jedlo podávané na slniečku alebo v tieni, si budú môcť účtovať viac. Pokračuje Rado Tomeš:

Euroskop 07.04.2024 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Andalúzska regionálna vláda v stredu reštauratérov varovala, že môžu dostať veľkú pokutu ak nebudú dodržiavať pravidlá ohľadom cien, prepitného, rezervácií, účtov či foriem platenia. Majú síce dovolené účtovať si prirážku za stôl na slnku alebo v tieni, musia ju však premietnuť do ceny jedla, ktoré na týchto miestach servírujú a zákazníci o tomu musia vopred vedieť. Nové pravidlá zároveň nariaďujú, že menu nesmie byť k dispozícii len  populárnou formou QR kódov- ale aj v klasickej tlačenej podobe. Rovnako nie je možné chcieť po zákazníkoch aby platili iba kartou. Nariadenie upravuje aj výšku prepitného - je vyslovene na zákazníkovi, či ho obsluhe dá alebo nie a nesmie byť účtované ako „servisný poplatok“. A ešte jedna novinka – Voda z vodovodného kohútika musí byť po novom v andalúzskych reštauráciách  k dispozícii zdarma. 

V Paríži odhalili podzemný tunel, ktorý hĺbil neznámy trestanec z neslávne známeho väzenie La Santé. Minulý týždeň naňho narazili pracovníci elektrárenskej distribučnej spoločnosti asi 450 metrov od areálu väznice. 
V nedokončenom tuneli našli niekoľko vriec s troskami a dokonca aj posteľ. Začalo sa vyšetrovanie, ktoré bude pravdepodobne veľmi zdĺhavé a nie je isté, či sa vôbec podarí vypátrať vinníka. Väznica La Santé, známa aj z filmov, sa stala synonymom miesta hrôzy kde niektorí väzni kvôli zlým podmienkam spáchali samovraždu. Situácia sa zlepšila len pred pár rokmi po vydaní knihy mladej lekárky, ktorá tam pôsobila a opísala pomery vo väznici.   

Škótsky hrad Balmoral, kde trávi dovolenky britská kráľovská rodina, tento rok po prvý raz otvoria verejnosti. Základná vstupenka stojí sto libier a každý deň je k dispozícii maximálne 40 lístkov. Sprievodca zavedie turistov do miestností, ktoré používa kráľ Karol III. a jeho manželka Kamila, do záhrad, obrazárne alebo tanečnej sály.  Prehliadky so sprievodcom sa budú konať od 1. júla do 4. augusta, teda ešte pred tým, než kráľovský pár príde na panstvo užiť si letnú dovolenku. Popri základnom okruhu ponúka Balmoral aj variant spojený s podávaním anglického čaju, ktorý vyjde na 150 libier. Niektoré termíny sú už vypredané.
 

Autorka: B. Štubňová; Číta: R. Tomeš; Foto: PIXABAY/moritz320

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame