Mallorca zavádza „katalóg hriechov“

Mallorca zavádza „katalóg hriechov“

Jedno z najnavštevovanejších miest Európy, ostrov Mallorca, má už plné zuby nedisciplinovaných turistov. Zavádza „katalóg hriechov“ a hrozí drastickými pokutami. Viac nám povie Rado Tomeš:

EUROSKOP Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Starosta metropoly Palma de Mallorca zverejnil novú vyhlášku, ktorá síce ešte musí prejsť ďalším schvaľovacím procesom, nič však nenasvedčuje tomu, že by neprešla. Nová vyhláška delí priestupky na jednoduché, kde sa počíta s pokutami do výšky 750 eur, stredne ťažké s finančnými postihmi do 1500 eur a závažné, kde hriešnik môže zaplatiť od 1500 do 3000 eur. Pitie alkoholu na verejnosti, hlučnosť a nehygienické správanie bude stáť do 1500 eur. Ak pomaľujete stenu, tak si pripravte 3000 eur plus peniaze na úhradu nákladov za čistenie. Do tejto cenovej kategória patrí aj pľuvanie na ulici a vandalizmus. Ak na to bude politická vôľa, nová vyhláška môže platiť od tohtoročnej turistickej sezóny.

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu dal tento utorok za pravdu skupine švajčiarskych senioriek, ktoré zažalovali vlastnú vládu. Podľa nich nerobí v boji proti globálnemu otepľovaniu dosť opatrení, čím ohrozuje ich životy a porušuje ľudské práva. Obvinenie, ktoré súd riešil, vznieslo viac ako dvetisíc žien. Podľa nich sa Švajčiarsko previnilo neschopnosťou znížiť svoje skleníkové plyny a preto postarším ženám pri vlnách horúčav hrozí vyššie riziko úmrtia. Klimatických súdnych sporov, založených na obvineniach z porušovania ľudských práv, pribúda. Otázkou je, či bude toto rozhodnutie štrasburského súdu precedensom, i keď  dva podobné prípady už na tomto súdnom dvore neuspeli.

Prvý krát v histórii budú mať turisti možnosť pozrieť sa z okna vedľa svetoznámeho balkóna Buckinghamského paláca.  Je to práve ten balkón, z ktorého pri slávnostných príležitostiach zdravia  členovia britskej kráľovskej rodiny verejnosť. Správ a tejto novinke vyvolala obrovský záujem verejnosti. Návštevníci paláca nebudú síce môcť vyjsť na kráľovský balkón ale bude možné nazrieť von z okna vedľajšej sály. Exkluzívne prehliadky po paláci sa budú konať len v druhej polovici júla a v auguste. Celá prehliadka východného krídla paláca, v ktorom je okrem balkónového salónika aj slávny Žltý salón a veľká galéria plná vzácnych obrazov, vyjde bežného návštevníka na 75 libier.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame