Taliani ponúkajú divoké kozy z Liparských ostrovov

Taliani ponúkajú divoké kozy z Liparských ostrovov

V Taliansku  riešia problém s divými zvieratami, konkrétne s kozami. Robia šarapatu na jednom z ostrovov.   Podrobnosti už Rado Tomeš:
 
EUROSKOP Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Alicudi je súčasťou Liparských ostrovov pri Sicílii. Na ostrove žije zhruba 100 ľudí a podľa úradov aj 600 divokých kôz. Podľa miestnych obyvateľov sú premnožené zvieratá skazou pre prírodu aj pokoj domácich.  Kozy ničia parky, záhradky a tiež voľnú prírodu, ktorá je hlavnou turistickou atrakciou ostrova. Kozy sa prvýkrát vyskytli na ostrove pred zhruba 20 rokmi a vzhľadom na neprítomnosť predátorov sa rýchlo rozmnožili. Miestni obyvatelia tlačia na radnicu aby efektívne zasiahla. Tá spustila program na „adopciu kôz“, pretože radní nechcú  zvieratá nechať odstreliť. Radnica zabezpečí zadarmo odchyt kôz a záujemca si ich, už na vlastné náklady, z ostrova odvezie. Na jedného záujemcu pripadá maximálne 50 kôz. Ponuka zaujala najmä farmárov-malovýrobcov populárneho syra ricotta. Podľa starostu Ricarda Gullu /čítaj Gullu/  na ostrove urobia všetko pre humánne vyriešenie problému.

Poslanci Európskeho parlamentu sa tento týždeň dohodli na revízii takzvanej "smernice o raňajkách". Jej cieľom je poskytnúť spotrebiteľom objektívne informácie o potravinách ako med, ovocné šťavy, džemy či marmelády. Teda tie, ktoré si mnohí ľudia s obľubou dávajú  raňajky.  Po novom by mali mať tieto produkty na etikete jasný a zreteľný údaj o  krajine pôvodu, jasnejšie sa bude označovať aj obsah cukru v ovocných šťavách a skutočný obsah ovocia v džemoch a marmeládach. Európsky parlament teraz začne rokovať o navrhovanej raňajkovej smernici s jednotlivými vládami EÚ.

Zvláštna smutno-veselá správa prišla z nemeckého Mníchova. Pracovník  tamojšej Galérie moderného umenia v nej tajne vystavil svoj vlastný obraz. Muž chcel týmto spôsobom získať umelecké ohlasy, namiesto toho ho teraz vypočúva polícia. Ambiciózny zamestnanec galérie svoj  obraz s rozmermi  60 × 120 centimetrov umiestnil do areálu Pinakotéka moderny, ktorý má v zbierke diela takých velikánov, ako sú  Paul Klee /čítaj Klé/  či Vasilij Kandinskij. Polícia neuviedla ani meno muža, ani neukázala obraz, ktorý namaľoval. Muž je podozrivý z poškodzovania cudzej veci, keďže pri inštalovaní svojho obrazu vyvŕtal do stien galérie niekoľko dier. Galéria  s ním rozviazala pracovný pomer a navyše aj dostal zákaz vstupu do inštitúcie.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame