V Turíne zákaz elektronických cigariet na verejnosti

V Turíne zákaz elektronických cigariet na verejnosti

V Talianskom Turíne opäť pritiahli uzdu fajčiarom a nekompromisne im zakázali fajčiť na verejnosti bez súhlasu ostatných. Pokračuje Rado Tomeš:

Euroskop 20.04.2024 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V talianskom Turíne zakázali fajčenie na verejnosti, ak sa v dosahu piatich metrov vyskytuje ďalšia osoba. Za porušenie vyhlášky hrozí pokuta 100 eur. Zákaz platí pre cigarety, elektronické cigarety, fajky a ďalšie tabakové výrobky. Nové nariadenie ďalej určuje, že pri  ďalších osobách je možné na verejnosti fajčiť len vtedy ak s tým tieto osoby „výslovne súhlasia“. Vyhláška však tiež myslí na deti a tehotné, v ktorých päťmetrovej vzdialenosti je fajčenie na verejnom priestranstve zakázané úplne.
Taliansko patrí ku krajinám s najprísnejšími zákonmi regulujúcimi fajčenie na verejnosti. Niektoré mestá však majú ešte vlastné vyhlášky. Turín nie je prvým talianskym mestom, ktoré fajčenie na verejnosti obmedzuje. Tak napríklad v Miláne platí od roku 2021 zákaz fajčenia na autobusových zastávkach, na štadiónoch, v parkoch, na stanovištiach taxislužby a na cintorínoch.

Zničená historická budova burzy v Kodani bude obnovená, povedal šéf Dánskej obchodnej komory, ktorá v súčasnosti budovu vlastní. Zatiaľ však nebolo rozhodnuté, kto sa rekonštrukcie ujme. Podľa prvých odhadov by obnova mohla trvať 10 rokov. Polovica budovy tento utorok úplne zhorela, zostali len obvodové múry. 400 ročná renesančná stavba prišla aj o svoju známu vežu, ktorá bola symbolom mesta. Druhú polovicu historickej budovy sa podarilo zachrániť, aj tá však utrpela ťažké škody, pretože ju hasiči intenzívne poliali vodou. Práve vďaka hasičom a náhodným okoloidúcim  sa z budovy podarilo vyniesť vzácne historické predmety vrátane veľkých obrazov.


Angličan Mickey Richardson mal dvojité šťastie. Najprv vyhral v tombole amatérskych hľadačov pokladov špičkový prístroj na detekciu kovov a onedlho na to našiel na rozmočenom poli pri dedine Ansty viac ako 200 historických strieborných mincí z obdobia anglickej občianskej vojny v polovici 17. storočia. Pán Richardson, ako mu to ukladá zákon, odovzdal poklad úradníkovi regionálnej správy, ktorý podobné nálezy dokumentuje. Následne ich preskúmali experti Britského múzea v Londýne a vrátili ich nálezcovi. Tento týždeň ich ponúkol do dražby a výťažok ho mimoriadne potešil. Z očakávaných 10 tisíc libier bolo napokon 23 tisíc, čo je v prepočte približne 30 tisíc eur. Podľa platnej legislatívy sa v Spojenom kráľovstve vydražená suma delí v pomere 50 ku 50. Polovica ide nálezcovi pokladu a druhá polovica  majiteľovi  pozemku.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame