V Rakúsku bude zákaz nosenia nožov na verejnosti

V Rakúsku bude zákaz nosenia nožov na verejnosti

Niektoré európske mestá riešia parkovaciu politiku vskutku zaujímavo. Vo švédskom meste  Uppsala si na zle parkujúcich šoféroch môžete celkom slušne privyrobiť. Pokračuje Rado Tomeš:

Euroskop 24.04.2024 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Niekto zle zaparkoval a vy to vidíte? - Rýchlo to odfoťte, zdokumentujte a získajte odmenu. Takto funguje aplikácia Scout Park, ktorú používajú vo švédskej Uppsale. Funguje na princípe digitálnej verzie vratných fliaš. Aplikáciu môžu používať osoby staršie ako 16 rokov, ktoré majú švédske číslo sociálneho poistenia. Každé jedno  oznámenie kontroluje pracovník obsluhy parkoviska. Ak je vystavená pokuta za zlé parkovanie, dostane oznamovateľ 100 švédskych korún, čo je približne 8 a pol eura.  Odmenu platí prevádzkovateľ súkromných parkovacích plôch, ktorý zase zarába na pokutách. Peňažný prospech má aj tvorca aplikácie. Aplikáciu používajú v Uppsale od septembra minulého roka a doteraz cez ňu uložili asi 1000 pokút. Všetky mestské štvrte majú aj svoj vlastný systém sledovania zle zaparkovaných áut. 

Rakúsko chystá zákaz nosenia nožov na verejnosti. Návrh takéhoto zákona predstavilo v stredu tamojšie ministerstvo vnútra. Doteraz sa obmedzenie nosenia niektorých zbraní na verejnosti riešilo len miestnymi vyhláškami, ktoré platili pre určitú lokalitu. Návrh ministerstva vnútra počíta so zákazom všetkých typov nožov v podstate všade, kde sa vyskytujú ľudia. Horná hranica pokuty za porušenie tohto zákazu bude naozaj vysoká – 3 600 eur, alebo pobyt vo väzení na 6 týždňov. Nie je dokonca dôležitá ani dĺžka čepele, takže zákaz sa vzťahuje aj na tzv. švajčiarske (univerzálne zatváracie) nože. Tie sa nebudú môcť  nosiť len tak zavesené na opaskoch nohavíc  - pokiaľ sa budú prepravovať musia byť v taške, batohu a v obale. Platiť to bude  pre všetky nože. Návrh ešte musí schváliť parlament.


Tento týždeň sa v Spojenom kráľovstve odohral kuriózny rozvod. Manželov Williamsovcov súd rozviedol omylom. Chybu spravila právnická  kancelárie, ktorá zastupovala pani Williamsovú keď omylom predčasne odoslala na súd žiadosť o rozvod. V Británii podania na rozvod aj samotné rozvody prebiehajú online, a tak už 21 minút od registrácie žiadosti na súde manželov rozviedli.  Pani Williamsová však protestovala a žiadala súd aby rozvod anuloval, pretože nebola spokojná s majetkovým vysporiadaním. Súd však pani Williamsovej nevyhovel - právnická kancelária ju v jej mene zastupovala, spravila príslušné právne úkony a tým to končí. Rozhodnutie súdu je  „raz a navždy platné“ a nebude sa spochybňovať. Jediný, kto mal z celej situácie radosť, bol šťastne a výhodne rozvedený pán Williams.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame