V Európe a prudko otepľuje

V Európe a prudko otepľuje

Meteorologickou správou týždňa je zistenie, že v Európa sa otepľuje najrýchlejšie zo všetkých kontinentov. Podrobnosti ponúka Rado Tomeš:

Euroskop 27.04.2024 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Európa je najrýchlejšie sa otepľujúcim kontinentom na svete, teploty tu stúpajú približne dvakrát rýchlejšie, ako je svetový priemer. Vyplýva to z meraní Služby Európskej únie pre monitorovanie zmeny klímy Copernicus a Svetovej meteorologickej organizácie. Priemerné teploty za posledných päť rokov v Európe dosahujú o 2,3 stupňa Celzia viac, ako v časoch pred priemyselnou revolúciou. Netýka sa to však celej Európy. Teploty v Škandinávii a na Islande boli v porovnaní s ostatnými časťami európskeho kontinentu podpriemerné.  Tohtoročná správa sa sústredila na vplyv vysokých teplôt na zdravie ľudí, pričom poznamenala, že úmrtia súvisiace s horúčavami stúpli naprieč celou Európou.
 
Nezvyčajný prípad triezvej opitosti riešili v Belgicku.  Štyridsiatnikovi z Brúgg tento týždeň súd zrušil dve pokuty za jazdu pod vplyvom alkoholu. Niekoľko lekárov nezávisle na sebe potvrdilo, že muž trpí vzácnou poruchou nazývanou „syndróm vlastného pivovaru“, ktorá bola zatiaľ preukázaná iba u niekoľkých ľudí na svete. Telo takého človeka si samo vyrába alkohol, najmä pri konzumácii potravín s vysokým obsahom sacharidov ako je pečivo, zemiaky alebo strukoviny. V obidvoch prípadoch namerali mužovi najprv hladinu alkoholu v krvi rovnajúcu sa piatim pivám, o mesiac neskôr trojnásobok. Unikátne na celom prípade je to, že muž dokáže šoférovať ako triezvy človek, len má vysokú hladinu alkoholu v krvi.

Centrom Londýna sa túto stredu preháňalo niekoľko splašených koní, ktoré ušli britskej vojenskej jednotke Household Cavalry. Zranenia utrpelo päť ľudí, štyroch museli odviezť do nemocnice.  Sedem koní sa spalšilo počas ranného cvičenia, zhodilo svojich jazdcov a ušlo do mesta. Londýnska záchranná služba uviedla, že počas incidentu sa zranilo päť ľudí na troch rozličných miestach.  Okrem ľudí utrpeli zranenie aj samotné kone, ktoré boli dezorientované a vyplašené. Jeden kôň vrážal do áut neďaleko  Buckinghamského paláca, ďalší narazil do odstaveného autobusu a rozbil na ňom predné sklo. Situáciu zachránila až armáda, ktorej sa podarilo všetky kone odchytiť. Zatiaľ sa nevie prečo sa kone splašili –  bude to však predmetom vyšetrovania.

Autorka: B. Štubňová; Číta: R. Tomeš; Foto: PIXABAY/MabelAmber

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame