Zmrzlina v Miláne len do ôsmej večer

Zmrzlina v Miláne len do ôsmej večer

Nočný život v talianskom Miláne sa presunie počas leta do interiéru. Je to nové opatrenie milánskej radnice,  o ktorom nám povie viac Rado Tomeš:

Euroskop 28.04.2024 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Hlas: Talianske Miláno chce v snahe umierniť nočný život počas leta zakázať predaj jedla a nápojov po polnoci. Zákaz sa bude vzťahovať aj na zmrzlinu, pouličné stánky budú musieť skončiť už o ôsmej hodine večer. Nariadenie má platiť od 17. mája do 4. novembra. Podľa nových poriadkov musia reštauratéri prevádzky vonkajšieho posedenia  v centre mesta zatvoriť najneskôr polhodinu po polnoci. Počas víkendov a sviatkov bude otvárací čas predĺžený o hodinu.
Radnica dúfa, že sa tak turisti nebudú zhromažďovať v uliciach mesta  a rušiť nočný pokoj. Majitelia milánskych podnikov sú však presvedčení, že im kvôli novému obmedzeniu klesnú tržby a na upokojenie mesta to nebude mať žiadny vlpyv.

Verejnými toaletami sa väčšina štátov a miest nechváli, keď však ide o unikátny záchod  prečo nie? Na Šumave, pri rokycanskom skateparku  postavili novú toaletu, jedinú svojho druhu v Českej republike. Je to prvá ekologická toaleta v krajine.  Využíva fínsku technológiu zelených toaliet, ktorá je osvedčená a šetrná k prírode. Nepotrebuje vodu, elektrinu ani žiadnu chémiu. Je vyrobená z dreva a recyklovaných tetrapakových obalov. Vďaka solárnemu panelu sa dá vo vnútri svietiť. Oproti bežnej toalete sa v nej nesplachujete vodou, ale používajú sa suché hobliny. Exkrementy končia v dvoch nádržiach so špeciálnym dnom, kde sa oddeľujú tekuté a pevné zložky - vytvára sa tak hnojivo.  Okrem toho je nová eko toaleta aj štýlová, jej dizajn navrhol brniansky  umelec Chaozzline.

Chcete aby do kostola chodilo viac ľudí? Môžete sa inšpirovať farárom z evanjelického kostola v nemeckom Heidelbergu, ktorý sa snažil nalákať veriacich do kostola pomocou pesničiek speváčky Taylor Swift. Záujem bol taký vysoký, že namiesto jednej bohoslužby v nedeľu 12. mája, slúžia rovno dve. Pesničky najúspešnejšej popovej speváčky síce v kostole neznejú naživo, bravúrne ich však interpretuje miestna učiteľka popovej a cirkevnej hudby. Farníci sú z jej vystúpenia nadšení. 600-ročná gotická katedrála Svätého Ducha, je najväčším svätostánkom v historickom Heidelbergu. Má k dispozícii 423 miest na sedenie, vstup je zadarmo, ale miesto je potrebné si dopredu zarezervovať. Samozrejme okrem popu chýbať nebude to podstatné, duchovné slovo.   

Autorka: B. Štubňová; Číta: Rado Tomeš; Foto: Jindřich Bardon

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame