Slávnu Monu Lisu budú sťahovať

Slávnu Monu Lisu budú sťahovať

Minulý rok šokoval Spojené kráľovstvo vandalizmus, ktorému padol za obeť najfotografovanejší strom na ostrovoch. Celý prípad sa tento týždeň posunul, podrobnosti má Rado Tomeš:

EUROSKOP 05.04.2024 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Britská polícia tento týždeň vzniesla obvinenie voči dvom mužom, ktorí vlani v septembri spílili najfotografovanejší strom v krajine, vyše 200-ročný javor v grófstve Northumberland na severovýchode Anglicka. Poškodili pri tom aj slávny Hadriánov val.  Muži vo veku 31 a 38 rokov predstúpia pred magistrátny súd v Newcastli v polovici mája.  Po ich vyčíňaní zostala z javora len časť pňa. Odborníci dúfajú, že časom z neho vyrastú nové životaschopné výhonky. Tím z vedeckej organizácie National Trust krátko po vypílení stromu z neho odobral biologický materiál. Pomocou rôznych techník štepenia by mohli vypestovať  geneticky identické repliky pôvodného stromu. Dobrou správou je, že  semená pozbierané z miesta činu už vyklíčili a budú z nich sadenice.

Nedostatok personálu prinútilo majiteľa reštaurácie v juhotalianskom Sorrente siahnuť po inováciách. V reštaurácií s panoramatickým výhľadom na Neapolský záliv budú obsluhovať  dva roboty. Celá investícia  vyšla na 36 tisíc eur. Majiteľ Mario Parlato tradične ponúka svojmu personálu riadnu pracovnú zmluvu na osem mesiacov. Tak ako ďalší prevádzkovatelia reštaurácií, ani on nevedel pred sezónou zohnať personál. Väčšina mladých ľudí totiž nechce pracovať cez víkend.  V talianskom turistickom priemysle chýba 50 tisíc ľudí a najhoršie je situácia je v prímorských letoviskách na severnom Jadrane.

Najslávnejší portrét všetkých čias - Monu Lisu od Leonarda da Vinciho -  pravdepodobne presťahujú. Usiluje sa o to vedenie parížskeho múzea Louvre, kde je obraz vystavený. Zámerom je umiestniť dielo do samostatnej miestnosti, aby návštevníci mohli obraz obdivovať nerušene - bez iných plátien v okolí. Obraz Mony Lisy totiž visí v najväčšej sále Louvru a spolu s ním sú tam aj ďalšie diela veľkých benátskych majstrov 16-ho storočia. Na záhadný úsmev Mony Lisy sa príde pozrieť v priemere 20 tisíc návštevníkov denne. V januári verejnosť vydesila akcia dvoch ekologických aktivistiek, ktoré na slávne dielo vychrstli polievku. Aj keď je obraz chránený nepriestrelným sklom, vedenie múzea sa bude snažiť, aby sa po presťahovaní ešte zvýšila ochrana obrazu a aby sa zároveň zvýšil aj komfort návštevníkov pri jeho obdivovaní.

Autor: Barbara Štubňová; Foto: Canva

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame