V Spojenom kráľovstve budú oddelené toalety

V Spojenom kráľovstve budú oddelené toalety

Na Slovensku je bežné, že majú muži a ženy oddelené toalety. V iných európskych krajinách to tak nie je. Jednou z nich je aj Spojené kráľovstvo, v ktorom tento toaletový problém tento týždeň riešila vláda. Pokračuje Rado Tomeš:

Euroskop 12.05.2024 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Konzervatívna vláda Spojeného kráľovstva chce uzákoniť povinnosť, aby boli v nových verejných budovách v krajine oddelené toalety pre mužov a ženy. Opatrenie sa má týkať napríklad kancelárií, reštaurácií či obchodných centier. Cieľom je znížiť počet toaliet, ktorých používanie nie je obmedzené pohlavím. Vláda si od opatrení sľubuje väčšie súkromie a dôstojnosť. Nejde o jednoduchý krok, pretože v Spojenom kráľovstve boli spoločné toalety desiatky rokov a ľudia sú na to zvyknutí a podobné nápady v minulosti vzbudili kritiku, pretože nepočítali s alternatívou pre transrodových ľudí. Vláda nechala prejsť tento nápad celospoločenskou diskusiou a nechala si vypracovať prieskum medzi obyvateľmi. Podľa neho má toto opatrenie medzi občanmi silnú podporu.

Katalánsko po týždňoch dažďov zmiernilo obmedzenia na využívanie vody, ktoré zaviedlo na začiatku februára. Nádrže zásobujúce Barcelonu a okolie pitnou vodou sú naplnené na 25 %, v zime to bolo len 16 %. Úsporné opatrenia sa týkali zhruba šiestich zo 7,5 milióna obyvateľov. Denný limit spotreby vody pre jedného teraz stúpne z 200 na 230 litrov. Podľa úradov priemerný obyvateľ denne spotrebuje len 116 litrov vody. Zásobníky pitnej vody po celom Španielsku sú v súhrne plné na 66 %. K zlepšeniu situácie prispeli nie len dažde ale aj recyklovanie použitej vody a rozvoj zariadení na odsoľovanie morskej vody. Katalánsko zápasí so suchom už tri roky.

Pred letnou turistickou sezónou každoročne zverejňuje jedna z najväčších európskych poisťovní rebríček krajín, kde je najväčšie riziko, že nás niekto okradne. Analýza vychádza z európskeho indexu vreckových krádeží, ktorý hodnotí podiel krádeží v piatich najväčších turistických atrakciách v každej krajine. Prvé miesto patrí bezkonkurenčne talianskemu Rímu a Milánu. Druhou destináciou je Paríž a jeho najvychytenejšie pamiatky. Tretie miesto obsadila španielska Barcelona, Madrid a Alhambra. Prekvapivo na štvrtom mieste skončil Berlín a jeho najnavštevovanejšie pamiatky. S odstupom nasleduje Amsterdam, portugalský Lisabon a jeho štvrť Alfama a za zmienku stojí aj predposledné miesto poľského Krakova, kde vreckári úradujú na hlavnom námestí, pozor si treba dať aj počas návštevy múzea Osvienčim – Brezinka a tašku si držte aj pri prechádzke starým centrom Varšavy.

Autor: Barbara Štubňová; Foto: Canva

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame