V britských voľbách kandiduje umelá inteligencia

V britských voľbách kandiduje umelá inteligencia

Umelá inteligencia má za sebou prvú celosvetovú súťaž krásy. A teraz mieri aj do politiky. O digitálnom kandidátovi v Spojenom kráľovstve nám viac povie Rado Tomeš:

EUROSKOP Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Na budúci mesiac si budú môcť voliči v anglickom Brightone zvoliť prvého zákonodarcu na svete vytvoreného pomocou umelej inteligencie. Podnikateľ Steve Endacott je jedným zo stoviek kandidátov do parlamentu a na rozdiel od ostatných kandidátov, na jeho predvolebnom letáku nie je jeho tvár, ale jeho digitálny avatar vytvorený umelou inteligenciou. Podnikateľa inšpirovalo ku kandidatúre znechutenie z aktuálnej politiky a chuť založiť niečo nové a demokratické. Kandiduje ako nezávislý kandidát a chce s pomocou umelej inteligencie  založiť aj novú politickú stranu. Virtuálna postavička „AI Steve“, /ei-ai/  zastupuje skutočného kandidáta v kampani. Cez internet, pomocou četbotu,  komunikuje s miestnymi obyvateľmi na rôzne témy – od práv menšín, cez problémy s bývaním až po odvoz odpadkov. Predkladá politické nápady a diskutuje o nich s potenciálnymi voličmi. Ak sa AI Steve dostane do parlamentu, pracovať pre blaho občanov bude už reálny človek  podnikateľ Steve Endacott.

 
Ak sa chystáte schladiť sa na Islande, tak si pripravte väčší obnos peňazí. Island plánuje zmenu daní z cestovného ruchu. Turizmus pritom na Islande tvorí osem a pol percent z HDP.  Dane by sa líšili podľa ročného obdobia teda podľa vývoja návštevnosti. Islandská vláda tento rok obnovila turistickú daň, ktorá bola pozastavená počas pandémie. Chce z nej získať peniaze na programy udržateľnosti a zmierniť dosahy masovej turistiky na životné prostredie. Daň sa vyberá vo forme nominálneho poplatku štyri eurá na hotelovú izbu. Poplatky v rôznej výške sa vzťahujú aj na kempingy, mobilné domy a výletné lode.  Vláda očakáva, že tento rok krajinu navštívi 2,3 milióna a v roku 2026  2 a pol milióna turistov.

Hlavnými hviezdami tohtoročného Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch budú oscarový režisér Steven Soderbergh a herci Clive Owen, Viggo Mortensen a Daniel Brühl. Jeden z najkvalitnejších filmových festivalov v Európe otvorí brány 28. júna a  víťaza hlavnej ceny – krištáľového glóbusu spoznáme 6-teho júla.  Cenu prezidenta festivalu na slávnostnom otvorení prevezme herec a režisér Viggo Mortensen a zároveň uvedie otvárací snímok - romancu a  dvoch tvrdohlavých milencoch z devätnásteho storočia  - Až na koniec sveta. V hlavnom programe tento rok premietnu v Karlových Varoch vyše 30 filmov

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame