Obrazy trojročného umelca skupujú galérie

Obrazy trojročného umelca skupujú galérie

Filmový predstaviteľ Gandalfa z Pána prsteňov  skončil v pondelok v nemocnici -  spadol z pódia. A už len dobré správy ponúka Rado Tomeš:

EUROSKOP Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Rešpektovaný britský herec Ian McKellen spadol v pondelok z javiska počas divadelného predstavenia v Londýne. Počas hry Henrich IV-tý zakopol pri presune na okraji javiska a už len padal. Bol pri vedomí a volal o pomoc, privolaní zdravotníci sa mu snažili pomôcť na mieste, napokon ho však previezli do nemocnice. Predstavenie sa tým pádom skončilo. Podľa personálu nemocnice by sa mal herec  zotaviť rýchlo a bez ďalších následkov. V Spojenom kráľovstve vyvolala táto nehoda vlnu povzbudenia a ohlasov, 85 ročný herec je v krajine priam národným pokladom. Jeho žiarivá divadelná kariéra svieti viac ako 60 rokov, preslávili ho najmä úlohy v Shakespeareových hrách a celosvetovú slávu mu priniesla úloha Gandalfa v Pánovi prsteňov.

Na pobreží Čiernej Hory sa objavili jedovaté morské živočíchy - ohnivé červy. Vedci to spájajú s otepľovaním Jadranského mora. Ohnivý červ má ostne a ak vám ich nevyberú, ste istým kandidátom na zápaly a kožné problémy. Akékoľvek bodnutie vyžaduje zásah lekára.
Tieto morské mnohoštetinavce dorastajú dĺžky okolo 15 centimetrov a vo väčšom množstve sa naposledy objavil na plážach čiernohorského letoviska Budva. Oceánografi upozorňujú, že teplota Jadranu za posledné obdobie vzrástla o dva stupne Celzia. To vyhovuje ohnivým červom a ďalším živočíchom, vrátane niektorých druhov medúz, ktoré sa inak vyskytujú skôr v tropických vodách.

Nemá ani tri roky a jeho obrazy idú na dračku. Malý impresionista Laurent Schwarz z nemeckého Neubeuernu maľuje od vlaňajšieho novembra keď  bol s rodičmi na dovolenke v Taliansku. V hoteli  mali maliarsku dielňu pre deti a malého Laurenta z nej nevedeli dostať von. V maľovaní pokračoval aj doma a jeho mama len tak zavesila fotografie jeho diel na sociálnu sieť. Okamžite ju začali kontaktovať zberatelia umenia aj aukčné siene. Jeden obraz má cenu okolo 8 tisíc eur a záujem o ne je priveľký. Rodičia ceny obrazov nezvyšujú a dieťa nechávajú voľne maľovať. Niekedy maľuje celé dni, inokedy sa štetcov nedotkne dva týždne. Chlapec zatiaľ namaľoval 22 obrazov a peniaze mu rodičia ukladajú na účet, ktoré bude mať k dispozícii po dosiahnuté plnoletosti. Pre istotu opakujeme meno talentovaného dieťaťa – volá sa Laurent Schwarz a možno o ňom budeme o ňom  ešte veľa počuť.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame