Za bozk bez súhlasu do basy

Za bozk bez súhlasu do basy

Vyzerá to tak, že Island si bude musieť začať zvykať na častejšiu sopečnú aktivitu. O najnovšej správe medzinárodného tímu vedcov nám povie Rado Tomeš:

EUROSKOP Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sopečná aktivita na juhozápade Islandu bude zrejme pokračovať aj v najbližších rokoch. V krajine síce nie sú chrliace sopky ničím výnimočným  ale na polostrove Reykjanes bol až doteraz 800 rokov pokoj.  Tomu je koniec. Odborný  časopis Terra Nova vydal medzinárodnú štúdiu
podľa ktorej sa dá predpokladať, že sopky sa budú správať podobne ako za posledných 4000 rokov, čiže sa budú striedať aktívne obdobia s pomerne dlhými pauzami. Na polostrove Reykjanes sa nachádza hlavné islandské medzinárodné letisko Keflavík a dôležitá energetická infraštruktúra. Island sa musí pripraviť, že sopečná epizóda v doteraz pokojnom regióne potrvá roky či desaťročia. Erupcie by mohli poškodiť alebo zničiť elektrárne, ktoré využívajú geotermálnu energiu a sú významnými zdrojmi elektriny na ostrove.

Španielsky najvyšší súd rozhodol, že bozk bez „tichého súhlasu“ je možné považovať za sexuálne napadnutie. Potvrdil tým rozhodnutie regionálneho súdu v Andalúzii, ktorý za takýto skutok poslal do väzenia na rok aj deväť mesiacov policajta za bozk na líce žene vo väzbe. Podľa verdiktu je totiž jasné, že aj takýto letmý kontakt je zásahom do telesnej slobody. V Španielsku je to horúca téma odvtedy, keď bývalý prezident Španielskej futbalovej federácie pobozkal na ústa španielsku futbalistku po víťaznom finále na MS a tá ho za to neskôr zažalovala. Proces s Luisom  Rubialesom bude vo februári budúceho roka a prokuratúra pre neho žiada 2 a pol ročný trest odňatia slobody. Rok za samotný bozk a zvyšok za nátlak, ktorý na hráčku vyvíjal s cieľom aby incident bagatelizovala.

Nemeckom zmieta futbalová horúčka a týka sa to aj oblastí, ktoré nemajú s futbalom nič spoločné.  Vo Frankfurt nad Mohanom počas šampionátu zmenili piktogramy na semaforoch pre chodcov. Na niektorých prechodoch chodcov usmerňujú svetlá, ktoré majú namiesto klasických symbolov futbalové motívy. Červenú predstavuje zjednodušený obrázok rozhodcu, ktorý tasí kartu, zjavne červenú. A voľno chodci dostanú až potom, čo sa na semafore rozsvieti zelený piktogram hráča bežiaceho s loptou. Tematické semafory majú v Nemecku úspech. Pred pár rokmi zaujalo mesto Friedberg alternatívnymi semaformi na ktorých svietili siluety Elvisa Presleyho. Vzdali tak poctu kráľovi rokenrolu, ktorý slúžil na neďalekej vojenskej základni.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame