Ďalší turista namočený v slávnej fontáne

Ďalší turista namočený v slávnej fontáne

Pravidelne vás počas leta informujeme o hlúpych nápadoch turistov. Po pamiatkach sa naozaj nelezie ani sa tam neopaľuje či neolovrantuje. Do Ríma nás vezme Rado Tomeš:

EUROSKOP Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kuriózny zážitok sa začiatkom týždňa naskytol návštevníkom slávnej rímskej fontány di Trevi. Policajti vo vnútri ikonickej pamätihodnosti asi päť minút naháňali muža, ktorý prenikol cez kovové bariéry, aby sa vyštveral na mramorovému súsošie nad tryskajúcou vodou. Chvíľu trvalo, kým ho spacifikovali a keďže nemal doklady, až na policajnej stanici sa ho podarilo identifikovať. 27 ročný Ukrajinec dostal za toto dobrodružstvo pokutu tisíc eur a zákaz vstupu do Ríma. Pred rokom sa fontána di Trevi stala dejiskom protestu ekologických extrémistov, ktorí vodu v pamiatke zašpinili  čiernou tekutinou. Pred zrakmi šokovaných turistov protestovali proti používaniu fosílnych palív.

UNESCO chce zaradiť britskú lokalitu Stonehenge na zoznam ohrozených pamiatok kvôli vládnym plánom postaviť v jej  blízkosti tunel. Rozhodnutie o preradení Stonhengeu budú ešte musieť odhlasovať členské štáty Výboru pre svetové dedičstvo na svojom júlovom stretnutí v Naí Dillí. Stonehenge má štatút svetového dedičstva UNESCO od roku 1986 a preradenie pamiatky do zoznamu ohrozených pamätihodností niektoré krajiny vnímajú ako dehonestáciu. Výstavbu kontroverzného tunela neďaleko Stonehenge, ktorý bude stáť 1,7 miliardy libier,  schválila britská vláda vlani v júli. A to aj napriek  protestom aktivistov a varovaniam Výboru pre svetové dedičstvo.

"Koncesionárske poplatky sa dvíhajú v prípade Českého rozhlasu o desať korún, v prípade Českej televízie o 15 korún," uviedol v stredu po rokovaní kabinetu český minister kultúry Martin Baxa. Od roku 2008 sa televízny poplatok nezdvihol, v prípade rozhlasu dokonca od roku 2005. Ak vládny návrh schváli parlament, od budúceho roka budú platiť českí koncesionári 6 eur a tri centy za televíziu a dve eurá 21 centov za rozhlas. Veľká mediálna novela počíta aj s rozšírením okruhu poplatníkov. Po novom nebude rozhodujúce, či majú ľudia doma televíziu alebo rádio. Dôležité bude či majú pripojenie na internetu a smart telefón. Česká televízia by vďaka zvýšeniu koncesionárskych poplatkov mala získať od budúceho roka navyše do rozpočtu takmer 35 miliónov eur a Český rozhlas 13 a štvrť milióna eur.

Autor: Barbara Štubňová; Foto: Canva

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame