Prominentný klub pre gentlemanov otvoril svoje brány dámam

Prominentný klub pre gentlemanov otvoril svoje brány dámam

Na britské pomery nevídaný čin sa odhodlal vychýrený čisto pánsky klub. Nie len že formálne schválil možnosť členstva pre dámy, prijal už aj prvé členky. Viac nám povie Rado Tomeš:

EUROSKOP Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Členkami prominentného londýnskeho klubu, ktorý bol doteraz vyhradený mužom, sa stanú herečky Judi Dench a Siân Phillips. Garrick Club o tom rozhodol na svojej výročnej schôdzi, 193 rokov od svojho založenia. Klub vo štvrti West End vznikol v roku 1831 ako miesto stretávania hercov a podnikateľov z umeleckého prostredia. Pomenovaný je podľa herca a autora hier z 18. storočia Davida Garricka. Klub má 1500 členov, medzi ktorých sa radí aj britský kráľ Karol III., herec Benedict Cumberbatch a viacero politikov, vysokopostavených úradníkov, sudcov či novinárov. Členovia klubu podporili možnosť prijímať medzi sebou ženy pri májovom hlasovaní, za hlasovalo 60 percent z nich. Obe herečky dostali v členstve prednosť pred niekoľkými vysokopostavenými ženami britského establishmentu. 


Malá francúzska dedina Rocamadour hlási obrovskú stratu. Z tamojšieho hradného komplexu niekto ukradol legendárny meč Durandal, ktorý bol podľa povesti zapichnutý v skale takmer 1300 rokov. Je to podobná povesť ako o meči kráľa Artuša, tu však išlo o meč legendárneho rytiera Rolanda. Napriek tomu, že meč bol zaseknutý v skale a pripevnený reťazami, pred pár dňami zmizol. Je to obrovská strata pre turistický ruch, asi neexistuje turistický sprievodca, ktorý by o Durandale a jeho legende nehovoril. Meč je taký cenný, že keď bol na krátkom pobyte v múzeu v Cluny, prepravovala ho ozbrojená stráž a mestskí radní. Jeho hodnota je vďaka legende o Rolandovi pre Francúzsko v podstate nevyčísliteľná.

Z mesta Cogne v talianskych Alpách záchranári evakuovali za pomoci vrtuľníkov na 1800 turistov. Mesto je odrezané od zvyšku sveta kvôli víkendovým búrkam, ktoré vyvolali zosuvy pôdy. Cesta bude podľa odhadov neprejazdná asi mesiac. Cogne sa nachádza vo výške 1500 metrov nad morom a je vyhľadávanou turistickou destináciou v západnej časti talianskych Álp. Kvôli silným búrkam, ktoré postihli oblasť cez víkend, sa na niekoľkých miestach zosunula pôda pod jedinou cestou, ktorá spája mesto s údolím a zvyškom sveta. Prepraviť 1800 ľudí helikoptérami bola náročná misia – ale podarila sa. Talianske úrady začali pracovať na pláne, ako návštevníkov do odrezaného letoviska Cogne dostať zase späť. Dokonca sú ochotné turistov tam prepravovať letecky. Podľa talianskej ministerky cestovného ruchu budú namiesto ochromenia komunity a utlmenia turistického ruchu premýšľať nad tým, ako zabezpečiť prílev turistov do strediska.

Autor: Barbara Štubňová; Foto: Canva

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame