Krásny príklad poctivosti po holandsky

Krásny príklad poctivosti po holandsky

Poctivosť sa vypláca. Svedčí o tom aj prípad z Holandského Amsterdamu, kde sa ľudia za jeden deň vyzbierali mužovi bez domova na nový začiatok. Príbeh nám rozpovie Rado Tomeš:

EUROSKOP Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Viac ako 34 tisíc eur prispeli darcovia v internetovej zbierke počas jediného dňa mužovi bez domova, ktorý polícii odovzdal peňaženku v ktorej bolo viac ako dvetisíc eur.  Tridsaťtriročný Hadjer Al-Ali našiel peňaženku, keď hľadal v odstavenom vlaku zálohované fľaše, ktoré chcel vymeniť za hotovosť. Peňaženku odniesol na policajnú stanicu. Polícia mužovi za jeho poctivosť udelila ocenenie Strieborný palec a dostal aj darčekový poukaz v hodnote 50 eur. V peňaženke neboli žiadne doklady, ktoré by umožnili kontaktovať majiteľa. Pokiaľ sa vlastník do roka o peňaženku a peniaze neprihlási, pripadne nálezcovi. Toho však aj bez toho čaká výrazné zlepšenie pomerov. Policajti ho presvedčili aby si založil zbierku na špeciálnom zbierkovom portály a ľudia sa mu za jediný deň pozbierali na viac ako 34 tisíc eur. Okrem toho dostal niekoľko ponúk na prácu. 

Rusi momentálne zažívajú najteplejšie počasie za viac ako storočie. V Moskve teplomery v stredu ukázali 32,7 stupňa Celzia, čím bol prekonaný teplotný rekord pre začiatok júla zaznamenaný v roku 1917. V ďalších ruských mestách stúpla teplota až na 35 stupňov. Moskovský viac ako sto rokov starý rekord bol prekonaný presne o pol stupňa, uvádza agentúra Reuters. Hoci je krajina známa skôr svojimi krutými zimami, keď teplota klesá až na -40 stupňov Celzia, horúčavy momentálne Rusko sužujú od Pacifiku cez Sibír až po európsky kus krajiny. Extrémne horúce počasie viedlo k rapídnemu zvýšeniu dopytu po klimatizácii a vetrákoch. Moskovčania v posledných dňoch zjedli rekordné množstvo zmrzliny a v metre a mnohých vlakoch dostávajú cestujúci vodu zadarmo.

Sto funkčných modelov strojov geniálneho renesančného konštruktéra, umelca a architekta Leonarda da Vinciho vyrobil za uplynulých desať rokov český modelár Miroslav Mužík. Zaplnil nimi dve poschodia svojej brnianskej expozície Leonardov stroj. Ide o zručnosť modelára ale najmä o jeho schopnosť prečítať DaVinciho výkresy a nad jeho matematickými zručnosťami žasnú inžinieri z celého sveta.  Z pohľadu konštruktéra to vlastne ani nie sú výkresy,  pretože na nich chýbajú technické údaje a kumšt je práve v tom, že ich nevedia prečítať ani skúsení konštruktéri. Každý stroj je totiž nakreslený tak, aby bol po zostavení nefunkčný. Modelárovi Miroslavovi Mužíkovi však všetko funguje, jeho modely si môžete pozrieť v Technickom múzeu v Brne.

Autor: Barbara Štubňová; Foto: Canva

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame