Estónske väznice sú poloprázdne

Estónske väznice sú poloprázdne

V Estósku väznice zívajú prázdnotou. V krajine zlučujú väzňov a čoraz častejšie sa hovorí aj o prenájme väzníc iným krajinám. Viac povie Rado Tomeš:

EUROSKOP Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Niekoľko krajín už prejavilo záujem o prenájom väzníc v Estónsku. Podľa ministerstva spravodlivosti však zatiaľ neexistujú žiadne konkrétne plány. Počet väzňov v Estónsku kontinuálne klesá, kapacita väznice Viru je naplnená len na 53%. Národný kontrolný úrad navrhol ministerstvu a Štátnej realitnej spoločnosti, aby našli spôsob ako ušetriť náklady na ich údržbu a prevádzku. Začiatkom júla sa polovica väzňov z väznice Taru premiestila do zariadenia v Tallinne a 90% zamestnancov väznice dostalo výpoveď. Tým sa kapacita Tallinnskej väznice naplnila na 68%. Existuje však aj možnosť prenájmu. Napríklad Dánsko si tak prenajímalo väznice v Kosove. Ak by Estónsko ponúklo túto možnosť iným krajinám, muselo by upraviť legislatívu, pretože právne nemôže na svojom území zadržiavať väzňov z inej krajiny.

Za 1,7 milióna eur vydražili dve pištole francúzskeho cisára Napoleona Bonaparta, ktorými sa kedysi chcel zabiť po svojej prvej abdikácii. Vzácne pištole vyrobil chýrny parížsky výrobca zbraní Louis-Marin Gosset a súčasťou dražby bola aj pôvodná kazeta na pištole a rôzne príslušenstvo vrátane puzdra na strelný prach. Zbrane sú vykladané zlatom a striebrom a je na nich vyrytý obraz Napoleona z profilu. K predaju zbraní došlo po tom, ako ich francúzske ministerstvo kultúry nedávno zaradilo medzi národné poklady a zakázalo ich vývoz z krajiny. Znamená to, že francúzska vláda má teraz 30 mesiacov na to, aby nemenovanému novému majiteľovi predložila ponuku na kúpu a pištole môžu Francúzsko opustiť len dočasne.

Podľa oficiálnych štatistík sa minulý rok počet prenocovaní cudzincov v Nórsku zvýšil o 22 % a vo Švédsku o 11%. pravdepodobne k tomu prispelo ukončenie obmedzení súvisiace s pandémiou Covidu – 19 a prepad škandinávsky mien. Prieskum v Nemecku pre turistickú agentúru Visit Sweden však ukázal, že dvaja z piatich ľudí plánujú kvôli horúčavám na juhu Európy zmeniť svoje turistické návyky a vyberú si na dovolenku iné ročné obdobie ako leto, alebo chladnejšie destinácie. Potvrdzujú to aj minuloročné čísla zo severu Fínska. Hlavné mesto Laponska Rovaniemi zaznamenalo 29% percentný nárast počtu prenocovaní. Príliv turistov sprevádzajú aj dovtedy absentujúce problémy, neokrôchaných návštevníkov a nárast poštu ubytovaní cez Airbnb na úkor prenájmov pre domácich.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame