Bank of England zamotala hlavu Taylor Swift

Bank of England zamotala hlavu Taylor Swift

Nezvyčajnú dilemu rieši Bank of England. V plánoch na zníženie úrokových sadzieb im zamotalo hlavu turné speváčky Taylor Swift po krajine. Čo ich vlastne trápi, povie Rado Tomeš:

Bank of England zamotala hlavu Taylor Swift Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bank of England čelí dileme, či začiatkom augusta zníži úrokové sadzby. Ekonómom zamotali hlavu čísla od Štatistického úradu, ktoré ukázali, že inflácia sa síce drží na stabilných 2%, mali však mierne klesnúť, pretože domácnosti platia v lete menej za energiu. Nestalo sa tak, a čo je ešte bizarnejšie, pravdepodobne to spôsobila Eras Tour americkej speváčky Taylor Swift. Väčšinu ekonómov prekvapil prudký nárast tržieb a cien v sektore reštaurácií a hotelov práve počas jej turné. Zastavila sa v Edinburghu, Liverpoole, Cardiffe a dvakrát v Londýne. Koncerty prilákali státisíce návštevníkov a spôsobili skokový nárast tržieb aj cien. Viac svetla do tejto zvláštnej situácie môžu priniesť júlové čísla, tie však ešte nebudú na najbližšom zasadnutí Bank od England k dispozícii. Napriek tejto neistote sa očakáva, že hlavná úroková sadzba 5,25% sa 1. augusta predsa len zníži. 

Správajte sa udržateľne a Kodaň pre vás nebude takou drahou krajinou. Oficiálna kodanská turistická organizácia Wonderful Copenhagen spustila novú iniciatívu, ktorá povzbudzuje turistov, aby sa správali ekologicky a udržateľne. Iniciatíva CopenPay umožňuje, aby sa akcie šetrné k životnému prostrediu vymenili v systéme odmeňovania za menu, ktorou môžu ľudia platiť za rôzne kultúrne zážitky. Odmeňuje bicyklovanie, účasť na upratovaní a dobrovoľníctvo na mestských farmách a na oplátku ponúka bezplatný prístup k množstvu aktivít. Patria sem prehliadky múzeí so sprievodcom, požičovne kajakov a vegetariánske obedy vyrobené z miestnych produktov. Inšpiráciou bol prieskum, podľa ktorého 82% turistov tvrdilo, že sa chce správať udržateľne, ale len 22%  z nich to skutočne robilo.

Talianske Toskánsko sa vyľudňuje, a tak pristúpil región k nezvyčajnej akcii. Ak sa presťahujete do niektorej z horských dediniek, dostanete na privítanie od 10 do 30 tisíc eur. Ponuka platí pre všetkých občanov Európskej únie, ak ste z tretích krajín, musíte mať povolenie na pobyt najmenej na 10 rokov. A mali by ste byť registrovaní ako rezidenti v niektorom z talianskych miest, ktoré nesmie byť v horách. Okrem toho, keď sa presťahujete, musíte si zvoliť v dedine aj trvalý pobyt. Všetky informácie sú k dispozícii na internetovej stránke Regiónu Toskánsko, prihlasovať sa môžete do 27. júla do 13:00.  Pôvabný kraj ponúka kúpele, hory, krásne výhľady a pokojné prostredie.

Autor: Barbara Štubňová; Foto: Aerofilms

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame