Vstupenky na Oasis prešetrí britská vláda

Vstupenky na Oasis prešetrí britská vláda

V stredu sa začal najväčší európsky kultúrno – technologický festival Asr Electronica. Pozýva Rado Tomeš:

EUROSKOP Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ars Electronica je najväčší európsky festival, ktorý prepája umenie, vedu, technológie a aktuálne spoločenské témy. Do nedele sa na ňom predstavia rôzni umelci, vedci, vývojári, dizajnéri, podnikatelia a aktivisti z celého sveta. Festival Ars Electronica sa v Linzi koná pravidelne 45 rokov a za ten čas sa s malého, komorného podujatia s dvadsiatimi účastníkmi stal úspešný festival, ktorý priťahuje tie najlepšie svetové mozgy a teší sa veľkému záujmu zo strany laikov. Každý rok sa festival nesie v duchu konkrétnej témy, ktorá rezonuje v spoločnosti. Tohtoročné motto znie:  Nádej – kto prinesie zmenu.

Tisíce fanúšikov skupiny  Oasis čakali cez víkend dlhé hodiny vo virtuálnych zástupoch aby sa dostali k vstupenkám na koncerty v rámci budúcoročného turné  tejto britskej kapely. Fanúšikovia boli však sklamaní – po dlhom čakaní na lístky zistili, že ceny vstupeniek  znenazdajky  zvýšili z pôvodných 151 libier na 356 libier – a to hovoríme o vstupenkách na státie.  Takzvané dynamické zvýšenie cien nie je nová ani nelegálna stratégia. Používa sa počas predaja keď obchodník zistí, že o tovar je mimoriadny záujem. Bežne sa to deje pri cenách leteniek, hotelov či taxislužieb v dopravnej špičke. Zatiaľ sa však ešte nestalo, aby silná kritika fanúšikov hudobnej skupiny donútila britskú vládu k činu. Tento týždeň oznámila, že dá preskúmať podmienky predaja vstupeniek na koncerty skupiny Oasis.  

Slávny záchranca židovských detí sir Nicholas Winton má konečne svoju ulicu.  Od utorka je po ňom pomenovaná ulica v pražských Holešoviciach, ktorá spája Bubenskú a Argentínsku ulicu.  Ulica Nicholasa Wintona sa začína pri bývalej Bubenskej stanici, odkiaľ počas druhej svetovej vojny odchádzali transporty Židov a ďalších perzekvovaných skupín občanov do koncentračného tábora v Terezíne. Na slávnostné otvorenie ulice prišli aj niektoré zo stoviek detí, ktoré sir Nicholas Winton v roku 1939 zachránil v transportoch z Prahy do Veľkej Británie. Nová ulica je aj mementom tragickej cesty na smrť. Transporty do koncentračných táborov sa začínali na zhromaždisku pri dnešnom Veľtržnom paláci, odkiaľ sa nešťastníci presúvali práve na stanicu Bubny. Kráčali tak po ceste, ktorú dnes nová pražská ulica kopíruje.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame