K veci: Kedy a prečo sa u nás menia stupne bezpečnostných hrozieb

K veci: Kedy a prečo sa u nás menia stupne bezpečnostných hrozieb

Hostia: Tomáš Beňuška (bezpečnostný analytik, Katedra bezpečnostných štúdií Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici) a Ivo Samson (bezpečnostný analytik, odborník na terorizmus).

Premiér, minister vnútra a šéfovia polície, tajných služieb a armády rokovali o bezpečnostnej situácii po útoku v Moskve. Odvolávali sa na sprísnenie protiteroristických opatrení u našich partnerov, napríklad vo Francúzsku, u nás aj naďalej ponechali aktuálne platný druhý stupeň ohrozenia.

Slovensko je podľa nich aj naďalej bezpečnou krajinou, nič na tom nemení ani fakt, že u nás zadržiavame človeka, ktorý je vraj napojený na organizáciu spolupracujúcu s Islamským štátom. Prišiel k nám z Nemecka, údajne už onedlho odíde do niektorej z tretích krajín.

Čo presne znamená druhý stupeň ohrozenia, koľko ich vlastne máme a pre aké dôvody sa zvyšujú? Je vyhostenie podozrivých ľudí iba formalitou alebo pri tom môžu nastať určité prekážky? Ako úzko dnes spolupracujeme s partnermi v oblasti terorizmu a dokážeme my sami zmonitorovať podozrivé skupiny na našom území – ak u nás takéto skupiny existujú?

Odpovedia Tomáš Beňuška z Katedry bezpečnostných štúdií Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a bezpečnostný analytik, odborník na terorizmus Ivo Samson.

K veci 26.03.2024 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


240326_K-veci_Soňa.jpg

Moderuje: Soňa Otajovičová; Foto: PIXABAY/geralt

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame