K veci: Vláda zvyšuje tempo rastu minimálnej mzdy

K veci: Vláda zvyšuje tempo rastu minimálnej mzdy

Hostia: Monika Uhlerová (prezidentka Konfederácie odborových zväzov) a Mário Lelovský (viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov).

Ak sa odborári a zamestnávatelia nedohodnú inak, úroveň minimálnej mzdy by mala v roku 2026 dosiahnuť 920 eur. Úpravu vzorca na jej výpočet navrhuje minister práce Erik Tomáš zo strany Hlas-SD. Nespokojní zamestnávatelia pripomínajú, že na výšku minimálnej mzdy sú naviazané aj ďalšie príplatky a varujú, že cena práce priemysel neúmerne zaťaží. Argumentujú, že kvalifikovaných ľudí je na trhu nedostatok a keďže pridaná hodnota práce na Slovensku nerastie obdobným tempom, zvýšené náklady sa odrazia v cenách produktov a služieb. O návrhu zmien ešte musí rokovať vláda a parlament. Sú minimálne platy ľudí na Slovensku stále prinízke v porovnaní s inými krajinami? Ktorých zamestnancov sa zvyšovanie minimálnej mzdy reálne dotýka? Ponúkne vláda zamestnávateľom protihodnotu za rast nákladov, alebo rozdiel napokon zaplatia spotrebitelia?

Aj to sú otázky pre prezidentku Konfederácie odborových zväzov Moniku Uhlerovú a viceprezidenta Republikovej únie zamestnávateľov Mária Lelovského.

K veci 22.05.2024 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


 240522_K-veci_Luky.jpg

Moderuje: Lukáš Dzivý; Foto: PIXABAY/Nettpix

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame