AI premení myšlienky poslucháčov na príbehy

AI premení myšlienky poslucháčov na príbehy

Od pondelka sa v našom vysielaní budete môcť zoznámiť s tvorbou umelej inteligencie. Na základe desiatich slov, ktoré nám pošlete vy - naši poslucháči, vytvorí umelá inteligencia dvojminútovú poviedku. Aby však vo vysielaní zostalo to základné, teda aj ľudský faktor, poviedky písané umelou inteligenciou budú čítať živí herci, Lucia Vráblicová a Přemysl Boublík. Vašich desať slov nám už teraz môžete posielať na slovensko@rozhlas.sk . Jedného z vás každý týždeň odmeníme knižným darčekom.

Nekonečné príbehy (písané umelou inteligenciou) počúvajte od pondelka do piatka v programe „Dobré ráno Slovensko“.

Vaša inšpirácia, algoritmy umelej inteligencie. Predstavujeme vám kreatívnu silu, ktorá dokáže premeniť myšlienky vás poslucháčov na príbehy.

Technologická spolupráca bude prebiehať momentálne s  najpoužívanejším voľne dostupným systémom umelej inteligencie, ktorým je aplikácia ChatGPT. Táto appka získala prvý milión používateľov už päť dní od vydania. K dnešnému dňu má viac ako 200 miliónov aktívnych používateľov týždenne. Profesionálne sa využíva ako nástroj na automatizáciu, produktivitu a zábavu.

Používatelia sa denne pýtajú rôzne otázky – riešia úlohy do školy, využívajú to ako pomoc pri každodennej práci, alebo sa odpoveďami inšpirujú. Pomocou textového okna sa môžeme s aplikáciou porozprávať na rozumnej úrovni, či už chceme nový recept alebo potrebujeme vzorec na výpočet daní. Odpovede, ktoré umelá inteligencia poskytne, si však treba overovať, pretože niekedy sa aj ona mýli. Percento chybovosti sa pohybuje medzi 3 až 30 percentami a je závislé aj od správnej formulácie otázky. V Rádiu Slovensko sa bude však využívať pri tvorbe literárnych textov.

Ako to už býva na začiatku objavov a prelomových udalostí, nástroje umelej inteligencie dokážu spoločnosť spojiť alebo rozdeliť. Niektorých katapultujú do budúcnosti, iní zostanú v zabudnutí. Elektrina, železnica, počítače, internet... to všetko boli križovatky ľudstva. My sa ideme spriateliť s populárnymi nástrojmi umelej inteligencie a spolu s poslucháčmi budeme spolu písať Nekonečné príbehy,“ vysvetľuje poverený riaditeľ Slovenského rozhlasu Roman Bomboš.

Žiadna aplikácia umelej inteligencie však nemôže existovať bez ľudskej fantázie, ktorá je kľúčová pri navrhovaní modelov, určovaní ich účelov a vytváraní algoritmov, ktoré umožňujú vykonávať zložité úlohy. Aj keď je umelá inteligencia schopná generovať nové texty, obrazy alebo hudbu, robí to na základe vzorov naučených z obrovského množstva ľudských dát. Ľudská fantázia tvorí tieto pôvodné diela, ktoré aplikácia analyzuje a imituje.  „Ľudská tvorivosť je neoddeliteľnou súčasťou celého procesu, ktorý umožňuje existenciu a rozvoj umelej inteligencie. Bez nej by nedokázala byť efektívna, prispôsobivá a ani užitočná,“ dodáva Roman Bomboš.

Nekonečné príbehy (písané umelou inteligenciou) ponúkneme už na budúci týždeň, v premiére každý pracovný deň vždy po pol deviatej.

Foto CANVA(293).jpg

Rádio Slovensko; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame