Upratovanie v hlave

Upratovanie v hlave

Aj dnes máme pre vás jeden z príbehov, ktorý pre vás napísala umelá inteligencia, na podnet 10 slov od Karolíny Múčkovej z Popradu. Boli to slová: líce, vrub, cukornička, jar, diaľnica, vrecúško, myšlienka, uterák, jesenné a domased. Poviedku s názvo Upratovanie v hlave číta Lucia Vráblicová.

Upratovanie v hlave Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Karolína Múčková, Poprad. 10 slov: líce, vrub, cukornička, jarná, diaľnica, vreckovka, myšlienka, uterák, ja, domased

Upratovanie v hlave

Sedím pri okne a sledujem, ako jesenné lístie víri vo vetre. Diaľnica v diaľke je plná áut, ale tu, u mňa doma, vládne ticho. Ľudia hovoria, že som domased, a možno majú pravdu. Ale dnes, dnes vo mne niečo iné ožíva. Ako keby mi horúca jeseň pripomenula, že každá jar prináša nové možnosti, a ani tentokrát nie je neskoro na zmenu.

Prstami jemne prechádzam po cukorničke na stole, kde stále vidím malý vrub z čias, keď som ju nechtiac zhodila. Vtedy som si myslela, že to je znak mojej nešikovnosti, ale dnes mi pripomína, že veci sa môžu pokaziť, a predsa pokračujeme ďalej. Tak ako ja.

Na rohu stola leží malé vrecúško. Zbieram doň drobnosti, akoby som tým upratala aj svoje myšlienky. Ale dnes mi prišla na myseľ nová myšlienka – možno je čas vyjsť z tieňa. Môžem zostať doma a nechať dni plynúť, alebo môžem vykročiť von a vnímať, ako jeseň prináša nádej na ďalšiu jarnú obnovu.

Vstávam a zamierim k zásuvke, kde nájdem ten starý uterák, ktorý som dostala od babičky. Je mäkký a jemný, nosí so sebou dotyk minulosti, no vždy ma prekvapí svojou nežnosťou. Vezmem ho do rúk, a keď si ním jemne pretriem líce, pocítim, akoby ma pohladil po duši. Akoby som tým jediným pohybom zotrela nielen prach zo svojej tváre, ale aj všetky pochybnosti, ktoré sa mi kopili v mysli.

S úsmevom ho prehodím cez stoličku a pocítim závan energie, akoby vietor zvonku volal aj mňa. Možno je čas vykročiť von a ukázať svetu, že som pripravená na zmenu. Zoberiem si kabelku a vykročím do slnkom zaliateho dňa s vedomím, že dnešná jeseň môže byť predzvesťou krásnej jari.

Číta: Lucia Vráblicová; FOTO: freepik

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame