Pávie preteky

Pávie preteky

Od pondelka vám predstavujeme poviedky, ktoré spolu s vami píše umelá inteligencia. Potrebuje na to vašu pomoc, 10 ľubovoľných slov, ale pozor, nemusia to byť len podstatné mená, ale aj častice, citoslovcia, číslovky... Čokoľvek. Posielajte nám ich na našu adresu slovensko@rozhlas.sk. Dnešnú desiatku poslal Peter Wagner z Košíc, boli to slová: tenký, páv, pravítko, dohodnutý, kopnúť, treba, roztopašný, lenivosť, atrakcia a fén. Poviedku Pávie preteky číta Přemysl Boublík.

Pávie preteky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Peter Wagner, Košice. 10 slov: tenký, páv, pravítko, dohodnutý, kopnúť, treba, roztopašný, lenivosť, atrakcia, fén

Pávie preteky

Keď sme trávili letá u babky, vždy mala pre nás pripravené niečo špeciálne. Na dvore mali jednu zvláštnu atrakciu – starého páva, ktorý už nevyzeral tak majestátne ako kedysi. Bol strapatý a vypadal, akoby cez neho niekto prehnal fén. Ale pre nás bol najväčšou zábavou.

Jedného dňa sme sa s bratom rozhodli, že ho otestujeme. Boli sme „dohodnutí“, že zmeráme, ako ďaleko odbehne, ak ho trochu vystrašíme. Zobrali sme pravítko a chystali sa začať náš plán.

„Čo to tu vymýšľate?“ ozvala sa babka, ktorá sa k nám potichu priplížila. Na rozdiel od iných babiek neprišla kričať ani nás hnať do práce.

Babka mala mladú dušu a vždy sa rada pridala k našim šibalstvám. „Treba to spraviť poriadne,“ usmiala sa a podala bratovi malé kamienky.

„A čo s nimi?“ spýtali sme sa naraz.

„Hodíte jemne blízko, páv si bude myslieť, že niečo padá, a utečie. Vyskúšajte,“ povedala s úsmevom. Roztopašný páv zareagoval rýchlo.

Brat jemne hodil kamienok a páv sa skutočne rozbehol. „Rýchlo, pravítko!“ zvolal som. Zmerali sme pár krokov, ale páv sa rýchlo otočil, akoby okolo neho bolo nejaké vákuum, ktoré ho oddeľovalo od nášho šibalstva.

„Dajte si pozor, nech vás nekopne!“ smiala sa babka, kým nás sledovala s radosťou v očiach. Nemala v sebe ani stopu lenivosti.

Keď sa páv konečne usadil, sadli sme si na lavičku. Ešte teraz počujem ten tenký zvuk pravítka narážajúceho o zem a vidím, ako sa babka usmieva, spokojná, že s nami strávila ďalší nezabudnuteľný deň.

Číta: Přemysl Boublík; Foto: PIXABAY/Pixamio

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame