Vojna dorazila

Vojna dorazila

Aj dnes máme pre vás pripravenú poviedku, ktorá vznikla na základe spolupráce jedného z vás, našich poslucháčov, z umelou inteligenciou. Ešte predtým však odmeňujeme – knižku posielame Gabike Kállayovej z Trnavy, ktorá nám poslala desať slov ako inšpiráciu. Môžete tak urobiť aj vy, aj pre odmenu, ale najmä pre náš projekt Nekonečné príbehy. Dnešná poviedka má názov Vojna dorazila, desať podnetných slov k nej nám poslal Michal Struhár z Bratislavy. Boli to tieto: lyžiarsky, vedro, mlieko, dohoda, rachot, sekera, trávnik, automobilový, kŕdeľ a napasovať. Číta Přemysl Boublík.

Vojna dorazila Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Michal Struhár, Bratislava. 10 slov: lyžiarsky, vedro, mlieko, dohoda, rachot, sekera, trávnik, automobilový, kŕdeľ a napasovať.

Vojna dorazila

Bol to jeden z tých chladných zimných dní v roku 1939, keď napätie viselo vo vzduchu. Noviny už týždne písali o napätí medzi Nemeckom a Poľskom, ale v dedine sa zdalo všetko rovnaké. No nebadane sa veci menili.

Na stole ležala nová dohoda o zásobovaní. Kravy museli dávať viac mlieka a obilie sa skladovalo pre neznámych príjemcov. Juraj vedel, že to znamená vojnu, hoci to nikto nevyslovil nahlas. Všetci robili, čo bolo treba, v tichosti.

Juraj stál na zasneženom trávniku a zamyslene pozeral na svoj lyžiarsky výstroj. Aká bude táto zima? pomyslel si, keď vytiahol staré drevené vedro. „Nebude to zima, na akú sme zvyknutí,“ povzdychol si, spomínajúc na bezstarostné zimy plné sánkovania.

Náhle sa ozval rachot motorov. Automobilový nákladiak sa hrnul dedinou, motor vrčal v neodpratanom snehu. Juraj vzal do ruky sekeru a vyšiel von. Nad ním preletel kŕdeľ vtákov, vyplašených hlukom.

Nákladiak zastal. Z neho vyskočil mladík, ktorý ešte pred rokom pásol ovce. Teraz ho armáda „napasovala“ do uniformy. „Prišli pre zásoby,“ povedal prázdnym hlasom. „Vláda rozkázala.“

Juraj len kývol, vedel, že nemá na výber. Chlapec od neho očakával odpoveď, ale Juraj tušil, že už sa nehrá len o kravy a zimnú zásobu dreva.

Toto bola vojna, ktorá už k nim dorazila, bez ohľadu na to, v čo ešte predtým dúfali. Staré časy lyžiarskych svahov a dedinských večerov boli preč, a pred nimi stála doba plná strachu.

Číta: Přemysl Boublík; FOTO: pixabay/4791Sadny

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame