Výpadok elektriny

Výpadok elektriny

Terézia Malíková z Čachtíc nám poslala týchto 10 slov: Kvet, vraj, teda, maľovať, múdry, neviem, sto, držať, hocikedy, a absolútno. Na ich základe vytvorila umelá inteligencia poviedku Výpadok elektriny, ktorú nám teraz prečíta Lucia Vráblicová.

Výpadok elektriny Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Terézia Malíková, 10 slov: Kvet, vraj, teda, maľovať, múdry, neviem, sto, držať, hocikedy, absolútno.

Výpadok elektriny

Keď vypadla elektrina, všetci sme stíchli. Pre generáciu, čo vyrástla pred internetom, to bol šok.

Neviem, koľko z vás si pamätá čas, keď televízia bola jediný zdroj zábavy. Bolo to obdobie, keď sme vedeli naspamäť čas vysielania každého programu. Hocikedy sa mohla obrazovka zmeniť na „nič“ a zhasla aj posledná žiarovka v dome.

„Tak čo teraz?“ zavrčal otec. Teda, televízor bol jeho svätyňou. Bez neho nevedel, čo robiť. Mama len smutne povzdychla: „Škoda, dnes mal byť ten program o pestovaní ruží.“ „Kvet? Naozaj ti chýbajú kvetiny v telke?“ zasmial sa brat.

Dedo pokrútil hlavou. „My sme čítali len vtedy, keď nebolo nič lepšie na práci. Nielenže je tma, ale vy nevydržíte bez signálu ani desať minút. Kedysi sme vedeli držať pri sebe a hovoriť celé hodiny.“

„A čo robili ľudia, keď nebola elektrina vôbec?“ spýtala sa sestra.

Dedo sa pousmial: „Rozprávali sa, hrali karty… Babka vedela aj maľovať. Predtým bol človek múdry, ak dokázal vyplniť ticho.“

„A čo je absolútno?“ opýtala sa sestra zvedavo. Dedo sa už chystal odpovedať, no televízia ožila. Všetci stuhli. Sto očí sa zameralo na obrazovku.

Vraj bez elektriny neprežijete, ale vy bez nej ani nepremýšľate,“ vzdychol si dedo. Potom už iba hľadel von do tmy, pokojnejšej než večer strávený pri blikajúcej obrazovke.


Číta: Lucia Vráblicová; FOTO: freepik/master1305

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame