Obchodník s nádejou

Obchodník s nádejou

Štartujeme ďalší týždeň s Nekonečnými príbehmi, ktoré aj s vašou pomocou píše umelá inteligencia. Stačí poslať desať slov a vznikne príbeh, tak ako dnes. Slová boli: Obchod, nech, mäkký, nepokračuj, velice, večierok, ďakujem, oblepiť, žuvačka, a ku. Poslala ich Jana Matejovová a na ich základe vznikla poviedka Obchodník s nádejou, ktorú číta Lucia Vráblicová.

Obchodník s nádejou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jana Matejovová, 10 slov: Obchod, nech, mäkký, nepokračuj, velice, večierok, ďakujem, oblepiť, žuvačka, ku.

Obchodník s nádejou

Naša suseda Marta tvrdí, že dokáže veštiť budúcnosť z kariet. Je to taká zvláštna žena, ktorá sa usmieva, aj keď hovorí o nešťastí. Niekedy mám pocit, že keby mohla, oblepila by celé schodisko predpoveďami.

Prečo by som jej mala veriť? Veď nemôžem nechať, aby mi osud vyložil niekto, kto kedysi tvrdil, že internet zničí svet. Nech si len hrá svoje kartové divadlo, pre mňa to nie je nič viac než ilúzia. Jej slová sa však na vás prilepia ako otravná žuvačka. Raz mi predpovedala, že ma čaká mäkký pád, ak budem nasledovať svoje sny. Veľké slová, čo sa dajú ohnúť podľa toho, čo sa stane.

Nepokračuj v tom, dievča,“ hovorí mi, keď spochybňujem jej slová. Ale práve to je problém – ona velice rada šíri strach. A ľudia potrebujú niekoho, ku komu sa môžu obrátiť.

Ale priznávam, niekedy sa nad jej slovami zamyslím. Nedávno mi povedala, že ak pôjdem na „ten“ večierok, stane sa niečo nečakané. A keď sa tam naozaj udialo niečo zlé, začala som pochybovať. Naozaj to predpovedala, alebo to bola len náhoda?

Nuž, ďakujem ti, Martička, že si mi ukázala, ako ľahko sa dá uveriť len preto, že sa to hodí do scenára, ktorý si sami vytvárame. Veriť, že karty povedia všetko, je ako čakať, že nás obchod naučí šetriť. Vieš, že to je nezmysel, ale predsa sa necháš zlákať.

Číta: Lucia Vráblicová; FOTO: freepik

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame