Ironman senior

Ironman senior

Aj dnes máme pre vás poviedku, ktorú umelá inteligencia napísala na základe 10 slov od jedného z vás. Autorom tých dnešných bol Viktor Szucz. Boli to slová: Strom, kalkulačka, krásny, bežať, rýchlo, plávať, rýchlo, keď, hej a starý. Poviedku Ironman senior číta Přemysl Boublík.

Ironman senior Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viktor Szucz, 10 slov: Strom, kalkulačka, krásny, bežať, rýchlo, plávať, rýchlo, keď, hej, starý.

Ironman senior

Keď sa starý otec rozhodol začať s behaním, všetci sme sa na tom zabávali. „Hej, už máš sedemdesiat, čo ti to napadlo?“ smiali sa susedia.

Ale on sa len usmieval a tvrdošijne obúval svoje staré tenisky. Začalo to nevinne – pomaly okolo domu, trochu zrýchliť pri strome, ktorý mu vždy pripomínal mladšie roky.

„Tento krásny pocit voľnosti, keď môžem bežať, sa nedá porovnať s ničím,“ vravel vždy. Raz som ho sledoval, ako sa v parku pokúšal dobehnúť deti, čo sa mu smiali. A on? Bežal, až sa začal smiať aj on sám.

Neskôr pridal ďalšiu výzvu – začal plávať. „Je to dobré pre kĺby, vraj,“ povedal mi, keď sa drkotal od zimy po prvých tempách v miestnom jazere. „Aj keď... radšej by som ešte chvíľu ostal na suchu,“ žartoval. No nevzdal sa. Tak ako nikdy predtým.

Jedného dňa som ho však našiel s vážnym výrazom, pozeral sa na obrazovku starej kalkulačky. „Rátam si svoje časy. Ako rýchlo som bežal, ako rýchlo som plával…“ vzdychol. „Ale vieš, čím viac rátam, tým viac si uvedomujem, že tie čísla vlastne nič neznamenajú. Niekedy musíš jednoducho len ísť.“

Pochopil som, čo chcel povedať. Už to nebolo len o rýchlosti, ale o tom, čo ho to naučilo. Nie o pretekoch s inými, ale o pretekoch so sebou. Možno nemal najlepšie časy, ale mal niečo, čo iní stratili – chuť to skúsiť znova.

A to je naozaj krásny dar.

Číta: Přemysl Boublík; FOTO: freepik/shurkin_son

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame