Osudy Dimitrija Kriška: 95 rokov od narodenia

Osudy Dimitrija Kriška: 95 rokov od narodenia

Osudy Dimitrija Kriška - hrdý Rusín, povstalec, záchranca aj politický väzeň: Prežil vypálenie Tokajíka nacistami, aj komunistické výsluchy

Hrdina našej najbližšej relácie pán Dimitrij Kriško sa narodil pred 95 rokmi a o svojom živote by mohol napísať pokojne dobrodružný román.

On sám to nespravil, pretože je príliš skromný.

A tak Vám prinášame jeho príbeh zachytený jeho vlastnými slovami - v našich Osudoch.

Náš dnešný hrdina je hrdým Rusínom a počas svojho života prežil tie najrozličnejšie zvraty a stretol viacero osobností, ktoré sa zapísali do našich dejín.

K rusínskym tradíciam ho viedli jeho učitelia, medzi ktorých patril aj biskup a neskorší mučeník komunistického režimu, gréckokatolícky kňaz Vasiľ Hopko.

Vždy mu bol blízky aj príbuzný ruský jazyk, ktorý zasa nášho dnešného hrdinu učili na všeruruskom gymnáziu v Prahe ľudia spomedzi ruskej inteligencie.

Tí, ktorí do Československa utiekli pred nastupujúcim boľševickým režimom, ktorý sa dostal k moci v Rusku. A podľa jeho slov mu práve oni dali základ do života.

„Jevgenij Ivanovič Balabín v hodnosti cárskeho generála, bol to zlatý človek s veľkým prehľadom,“ spomínal náš dnešný rozprávač Dimitrij Kriška v rozhovore, ktorý pripravila Soňa Gyarfašová.

Časy, keď rozbil Hitler Československo, vnímal ťažko.

Do odboja sa neskôr zapojila takmer celá jeho rodina a výnimkou nebol ani on.

Spolupracoval s ruskými partizánmi aj dôstojníkom letetcva, legendárnym Ľudovítom Kukorellim. „Mojou najväčšou zbraňou sa stala nemčina,“ spomínal.

A počas vojny náš dnešný hrdina zachránil tiež židovského lekára, ktorému pomáhal so skrývaním.

Svojim najbližším však pomôcť nevedel.

Na sklonku vojny nacisti vypálili východoslovenskú obec Tokajík, kde sa skrývali aj jeho blízki.

Tam zahynul aj jeden z jeho starších bratov. „Nemci vyhnali ľudí z domu, vystrieľali ich a vypálili obce,“ spomínal.

Lenže Dimitrij Kriško spoznal tvár nielen nacistickej, ale aj boľševickej krutosti, o ktorej veľa počul.

Krátko po vojne stratil mnohých ľudí, ktorí mu boli blízki. Vojská NKVD mali presné zoznamy ruských emigrantov a za ich činnosť ich čakal trest.

„Náš skvelý učiteľ Jevgenij Ivanovič Balabín, ktorý sa zúčastnil pražského povstania, skončil tragicky. V rukách sovietskych NKVD a zakrátko skončil v roku 1946 na šibenici v Moskve,“ spomínal Dimitrij Kriško.

Po vojne išiel študovať na Podkarpatskú Rus, len krátko na to, ako pripadla k Sovietskemu zväzu.

„Vládol strach. Totiž tých ich významných predstaviteľov, ako bol Fencík, Brody, Vološin, tí dvaja boli popravení a tretí odvlečení z Prahy k Moskve a tam umrel.

O tom sa vedelo a to vrhalo veľmi zlé svetlo na situáciu a jeho vzťah k osloboditeľom.

Lenže boľševický režim sa mal dotknúť aj jeho rodiny. „Prišiel február a nás oboch s bratom zavreli pred svadbou sestry ako nejakých zločincov protištátnych,“ spomínal Dimitrij Kriško.

Vypočujte si s nami príbeh pána Dimitrija, s ktorým sme sa stretli po prvýkrát symbolicky v Múzeu rusínskej kultúry v Prešove.

On sám prežil pohon gestapa v Protektoráte, pôsobil v odboji, zachraňoval priateľov z prenasledovanej židovskej komunity, videl vypálenie obcí na východnom Slovensku i odtrhnutie Podkarpatskej Rusi od Československa a po nástupe komunistov sa stal triednym nepriateľom.

Osudy Dimitrija Kriška: 95 rokov od narodenia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

310310325_8153322184742611_2169227299574424284_n.jpg

Autorka: Soňa Gyarfašová; Foto: Archív Dimitrija Kriška

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame