Osudy Štefana Jorika

Osudy Štefana Jorika

Príbeh nášho najstaršieho bankára

Náš dnešný hrdina má presne 102 rokov a osem mesiacov – no a dnes je Štefan Jorik naším najstarším československým bankárom.

„Ten svet sa neuveriteľne zmenil. My sme začínali ešte s ručnou kalkulačkou, kde sme všetko nahadzovali, a dnes je výpočtová technika priam neuveriteľná,“ hovorí. Vo svojej prvej práci v banke začínal v čase, keď sa stal guvernérom Národnej banky iný finančník, ktorý písal o niečo neskôr naše dejiny – Imrich Karvaš. Práve Imricha Karvaša a jeho spolupracovníka Petra Zaťka mali oni ako mladí bankári vo veľkej úcte – aj za ich pôsobenie počas prvej Československej republiky.

Žili však vtedy v časoch, ktoré boli mimoriadne ťažké a pohnuté – zúrila druhá svetová vojna a ľudácky Slovenský štát prenasledoval ľudí len za ich pôvod či nesúhlas s týmto režimom. A tak sa aj u nich v banke v Senici, kde vtedy Štefan Jorik pôsobil, snažili pomáhať prenasledovaným.

A vtedajší národohospodári a finančníci zohrali dôležitú úlohu neskôr aj v ozbrojenom odpore proti režimu – veď práve guvernér Národnej banky Imrich Karvaš, ktorého má Štefan Jorik vo veľkej úcte, sa stal mužom, ktorý financoval Slovenské národné povstanie. Do odboja sa zapojil aj Štefan Jorik, ktorý zo svojej pozície v banke pomáhal partizánom – a to aj po potlačení povstania.

No a rodina Štefana Jorika pomáhala skrývať aj prenasledovaných, medzi nimi aj amerických letcov, ktorí boli zostrelení neďaleko kopaníc a ktorí u nich našli nový domov – Owena Sullivana a Johna Zebrovského.

Aj dnes má 102-ročný Štefan Jorik celkom jednoznačnú odpoveď na to, prečo ľudia ako on a jeho rodina počas druhej svetovej vojny napriek obrovskému riziku kedysi pomáhali. „Sme zo Štefánikovho kraja, veľkí vlastenci. A potom to bola otázka humanity,“ spomínal.

A akási ľudskosť bola spoločným menovateľom aj pre nášho dnešného hrdinu, 102-ročného Štefana Jorika. Nielen v časoch vojny, ale aj neskôr pri jeho pôsobení v banke, pretože ako povedal moderátorke Soni Gyarfašovej a čo by si podľa neho mali mnohí uvedomiť aj dnes, aj z tejto pozície sa dalo mnoho urobiť pre iných ľudí.

Vypočujte si s nami príbeh nášho najstaršieho 102-ročného bankára Štefana Jorika, ktorý poznal osobne Imricha Karvaša, pomáhal odboju aj americkým letcom, priateľstvo s ktorými vydržalo napriek ťažkým dobám celé desaťročia. Je to príbeh o sile a odvahe, ale tiež o vzťahoch medzi ľuďmi.

Osudy Štefana Jorika Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Štefan Jorik5 (1).jpg

Galéria

Štefan Jorik1 (1).jpg Štefan Jorik2 (1).jpg Štefan Jorik3 (1).jpg Štefan Jorik4 (1).jpg Štefan Jorik5 (1).jpg
Autorka: Soňa Gyarfašová FOTO: Archív Štefana Jorika

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame