Osudy Jána Perinaja

Osudy Jána Perinaja

V myšlienkach na otca, ktorý zahynul v nacistickom lágri

Hrdina našej najbližšej relácie Ján Perinaj oslávi čoskoro 92 rokov a je známy aj ako popularizátor histórie 20. storočia a jej najvýznamnejších okamihov, z ktorých mnohé prežil aj on sám. Píše o nich dodnes knihy aj články.

Bol absolventom Baťovej školy práce a rodákom z obce Sklabiňa, ktorej história je spojená aj s rokmi meruôsmimi – pochádzal odtiaľ napríklad zabudnutý štúrovec, právnik Ján Kučera. Práve tam, v Sklabini sa kedysi začal písať aj životný príbeh Jána Perinaja, bolo to v máji 1932. „Zažil som ešte tatíčka Masaryka a dohromady 15 prezidentov,“ spomínal. No najväčším zlomom v jeho živote bolo obdobie druhej svetovej vojny.

Jeho rodná obec Sklabiňa sa zapísala aj do histórie – po tom, čo tu vyvesili 21. augusta československú vlajku, stala sa ešte týždeň pred vyhlásením povstania prvým oslobodeným územím Československej republiky.

No do našich novodobých dejín sa zapísala aj iná udalosť – o niekoľko dní neskôr zavraždili v okolí veliteľa Velička nemeckú vojenskú skupinu podplukovníka Waltera Otta. „Pre obyvateľov Sklabine to bolo hrôzostrašné, najmä to, ako popravených Nemcov pochovávali v Sklabinskej doline,“ spomínal sám Ján Perinaj. Bol to pre nich iba začiatok vojnových hrôz. A Sklabinčania, ktorí mali blízko k Československej republike a podporovali odboj, sa stali neskôr aj obeťou nemeckých represií.

Odvliekli vtedy aj jeho otca. Na začiatku mal šťastie. Pri vyšetrovaní nacisti popravili dvoch mužov a ďalších 22 popravili a pochovali pod Martinskými hoľami. Otca spolu s ďalšími deportovali do zajateckého tábora. O jeho osudoch vtedy nevedeli, no stále verili, že otec žije. Ich túžba sa už nesplnila, až po vojne sa dozvedeli, že tam spolu s ďalšími šiestimi mužmi zo Sklabine zahynul aj otec.

A aj dnes, keď o tejto histórii dnešný rozprávač hovorí, vyberá starý obraz s jeho vzácnou fotografiou zo začiatku 20. storočia. Práve kvôli nemu sa rozhodol osvetľovať aj on sám ťažkú históriu 20. storočia.

Vypočujte si s nami životný príbeh nášho dnešného hrdinu Jána Perinaja, ktorý zaznamenali a spracovali Soňa Gyarfašová a Pavol Prelovský, o minulosti, ktorá je preňho živá aj dodnes.

Osudy Jána Perinaja Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Galéria

Perinaj3.jpg Perinaj2.jpg Perinaj1.jpg
Autorka: Soňa Gyarfašová; FOTO: Autori relácie

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame