Osudy Jiřího Kafku

Osudy Jiřího Kafku

Osudy Jiřího Kafku, posledného československého letca z Royal Air Force 

Z Wintonovho transportu do RAF

Náš dnešný hrdina, ktorého príbeh si v nasledujúcich minútach predstavíme, je dnes už posledným československým príslušníkom, ktorý bojoval počas druhej svetovej vojny proti Hitlerovi v legendárnom britskom kráľovskom letectve Royal Air Force. Jeho meno je Jiří Kafka a presne 2. mája oslávil svoju okrúhlu storočnicu.

„Dnes je to ako príbeh z mayoviek,“ hovorí dnes Jiří Kafka, keď sa pozerá za svojím storočím.

Tento rok je to zároveň 85 rokov, čo vypukla druhá svetová vojna, v ktorej sa aj on sám v československých perutiach britského Kráľovského letectva zapojil do boja proti nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi.

Do Anglicka sa dostal z nacistami okupovaného Protektorátu Čechy a Morava len krátko pred vojnou, v lete 1939 - ako židovský chlapec spolu so svojím bratom v jednom z transportov záchrancu sira Nicolasa Wintona. Krátko po tom do Anglicka pricestoval aj ich otec, ktorý stál na čele pražskej židovskej náboženskej obce a pomáhal prenasledovaným. No vypukla druhá svetová vojna a on sa už nemohol vrátiť do Prahy.

Jiřího otec začal pracovať pre odboj a československú exilovú vládu. A vďaka tomu vtedy spoznal smaotný Jiří aj legendárneho Jana Masaryka. V Anglicku sa neskôr dozvedeli, že ich mamu, ktorá zostala v Protektoráte sama, odvliekli nacisti do koncentračného tábora.

V roku 1942 konečne dosiahol náš dnešný hrdina Jiří Kafka vek na to, aby sa mohol zapojiť do boja proti Hitlerovi. Už od začiatku sníval o letectve a Royal Air Force.

Stal sa rádiotelegrafistom a palubným strelcom v 311. československej bombardovacej peruti, kde sa zúčastnil aj operácie Overlord a pôsobil až do konca druhej svetovej vojny. No ako čoskoro zistil, skutočný boj proti nepriateľovi mal od jeho chlapčenských predstáv naozaj ďaleko.

Padli mnohí jeho priatelia, no on prežil. Aby tých, ktorí padli, aj tých, ktorých neskôr prenasledovali komunisti, pripomínali neskôr v Anglicku, kam emigroval, v Zväze letcov slobodného Československa.

Dnes pán s nezábudkovo modrými očami a zamatovým hlasom nerád hovorí o svojom príbehu, všetko to berie so svojou typickou skromnosťou ako samozrejmosť.

Vypočujte si s nami príbeh dnes už posledného československého letca z Royal Air Force Jiřího Kafku, ktorý je aj o láske k slobode a ideáloch, ktoré sú aktuálne aj dnes.

Osudy Jiřího Kafku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zdroj foto: Archív pána Jiřího Kafku

Galéria

IMG_3778.JPG IMG_3780.JPG IMG_3779.JPG
Autorka: Soňa Gyarfašová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame