Náučný chodník „Hubovský okruh“

Náučný chodník „Hubovský okruh“

Železnica, Váh a rušná cesta – to sú tri bariéry, ktoré oddeľujú dolnoliptovské obce Švošov a Hubová.  Čo ich od tohto roku spája, to je náučný chodník. Volá sa Hubovský okruh a vedie katastrom Hubovej, no začína sa na železničnej stanici v Švošove. Šéf hubovských turistov Peter Ižo mi tam predstavil najstaršieho člena klubu Ľudovíta Kútnika. Spolu s ďalšími domácimi sme zastali pri prvých dvoch informačných tabuliach; na prvej je pohľad zhora na Hubovú a mapka chodníka. Vraj nás nečaká nič náročné: 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Naozaj Hubovský okruh stojí za to: nie je to ťažká túra a vychutnáte si pekné výhľady. Na informačných tabuliach nájdete aj fotografie, vedľa ktorých sú reprodukcie obrazov; je zjavné, že umelec maľoval presne ten istý motív, ktorý zachytil fotograf. Naozaj dobrá robota: robota Klubu slovenských turistov Hubová, ktorý spolupracoval s občianskym združením Prales, Národným parkom Veľká Fatra, so švošovskými turistami a ďalšími nadšencami. 

Hubovský okruh má takmer 11 kilometrov. Všetky tie kilometre sme prešli so šéfom Klubu slovenských turistov Tramp Hubová Petrom Ižom a ďalšími turistami. Dostali sme sa aj na súvislý sneh a tak sme videli, že ideme po stopách jedného koňa, dvoch psov a človeka. Pri najbližšej informačnej tabuli sme dobehli Františka Olosa:

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Texty k fotografiám (autorka: Sylvia Hoffmannová)

Snímka 1 – Prvá tabuľa náučného chodníka „Hubovský okruh“. Presne viete, čo vás čaká...

Snímka 2 – Na tabuliach sú aj fotografie a reprodukcie umeleckých diel. V niektorých prípadoch je jasné, že maliar aj fotograf stáli na tom istom mieste.

Snímka 3 – Hubová: preteká popri nej Váh a prechádza cez ňu hlavný cestný ťah.

Snímka 4 – Nad Hubovou s turistami. Druhý zľava Ľudovít Kútnik, prvý sprava Peter Ižo, predseda KST Tramp Hubová.

Snímka 5 – Sedlo pod Kútnym vrchom. Robíme si odbočku na Kútny vrch, potom sa musíme vrátiť do sedla a pokračovať ďalej po trase náučného chodníka do sedla Poľana.

Snímka 6 – Pohľad z Kútneho vrchu smerom na Ružomberok.

Snímka 7
– Informačnú tabuľu o pralesoch robil KST Tramp Hubová v spolupráci s OZ Prales a Národným parkom Veľká Fatra.

Snímka 8 – V sedle Poľana nájdu turisti pripravené ohnisko – betónový okruh.

Snímka 9 – Jeden z dvoch zrekonštruovaných senníkov nad Hubovou. So psom sa hrá František Olos.

Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.jpg Snímka 8.jpg Snímka 9.jpg Snímka 10.jpg Snímka 11.jpg Snímka 12.jpg
Autorka: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame