Rádiovíkend 09.03.2024 - pozvánky

Rádiovíkend 09.03.2024 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody (aj virtuálne). Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

9.3.2024

V sobotu 9.3. si v kine Mier v Považskej Bystrici môžete pozrieť filmy o rôznych kútoch sveta. V rámci premietania Expedičná kamera sa ocitnete v Pyrenejách, Pakistane, Dolomitoch či v Amazónii. Niektoré filmy doplnia aj prednášky samotných cestovateľov. Začiatok je o 17,00 hod.

V Múzeu tatranskej kinematografie a fotografie v Starom Smokovci vám v sobotu 9.3. premietnu krátke filmy o Tatrách. Budú z 50.-70. rokov minulého storočia. Začiatok je o 18,00 hod.

Od 9.3.2024

Orientačný beh je pre tých, ktorí sa radi hýbu v prírode a navyše chcú zažiť aj trošku napätia. Napätia, či nájdu všetky značky, umiestnené v teréne. Práve takúto aktivitu pre všetkých vymyslel Klub orientačného behu Čingov v Spišskej Novej Vsi počas covidovej pandémie. Od soboty 9.3. štartuje ďalší ročník. Ide o hľadanie kontroliek podľa mapy (tú si treba stiahnuť z webovej stránky kobcingov.sk), pričom každá kontrolka (zalaminátovaná kartička) má číslo a jedno písmeno. Keď nájdete všetky kartičky, písmená vytvoria heslo, ktoré treba poslať Klubu orientačného behu. Na konci sezóny pripravia vyhodnotenie. Od soboty 9.3. sa začína prvé kolo aktivity Pohybom si ma nájdi, tentoraz sú kartičky na sídlisku Tarča v Spišskej Novej Vsi. Tam si prácu s mapou trošku nacvičíte, ďalšie kolá už budú v prírode. Do októbra prichystajú organizátori spolu 7 kôl.

9.3. – 10.3.2024

V Košiciach sa cez víkend 9.-10.3. dozviete viac o zákutiach, o ktorých nevedia možno ani rodení Košičania. Témou Potulky sú dvory Alžbetinej ulice. Dozviete sa, ktorý dom vznikol z vodnej priekopy, ako vyzerá dvor Péchyho paláca, zájdete do dvora domu, v ktorom býval slávny sochár, a zistíte, kde mali byty herci Štátneho divadla. Zraz je pri Dóme sv. Alžbety na rohu Hlavnej a Alžbetinej ulice. Termín si vyberte na webe potulka.sk.

10.3.2024

V nedeľu 10.3. vás bude v Prešove čakať sprievodkyňa Andrea Sivaničová. Ďalšiu prechádzku z cyklu Objavovanie Prešova venuje známym i takmer zabudnutým spisovateľom a spisovateľkám, ktorí sa narodili do roku 1935 a majú súvislosť s Prešovom. Či už bolo mesto ich rodiskom alebo ich doň zavialo štúdium či životné osudy, malo vplyv na ich tvorbu. Prechádzka so sprievodkyňou po Prešove sa začína o 14,00 hod. pred Mestským informačným centrom.

Medzinárodný deň žien bol v piatok 8.3., ale na hrade Šariš obdarujú dámy v nedeľu 10.3. Dostanú kvietok od vskutku zvláštnej osoby: priamo od majstra kata. Okrem toho si hore môžete zahrať kráľovský šach. Na Šarišskom hrade vás privítajú od 11,00 hod.

Vo Vysokých Tatrách spoznáte v nedeľu 10.3. kus histórie Dolného a Horného Smokovca. A to na komentovanej prechádzke. Zraz je pri drevenom kostole v Dolnom Smokovci o 10,15 hod.

Snímka 3.jpg

14.3.-16.3.2024

V Západných Tatrách ešte naplno kraľuje zima. To je dobre, lebo od štvrtka do soboty (14.-16.3.) sa tam uskutočnia najťažšie skialpinistické preteky v strednej Európe Bokami Západných Tatier. Každý deň čaká pretekárov jedna etapa, vždy v inej doline. Vo štvrtok absolvujú trať nad Bobrovcom, so štartom pri hoteli Mních a cieľom na chate v Červenci. V piatok to bude etapa nad Zubercom, štart je v lyžiarskom stredisku Roháče-Spálená a cieľ na hornej stanici lanovky. Posledný deň sa skialpinisti budú hýbať v Žiarskej doline, vyštartujú z parkoviska a cieľ majú na Žiarskej chate. Medzi štartom a cieľom ich vždy čaká niekoľko stúpaní a zjazdov, pričom sa viackrát ocitnú na hrebeni Západných Tatier a v náročných podmienkach budú musieť využiť aj iné technické pomôcky, než len lyže. Skialpinistické preteky Bokami Západných Tatier budú zároveň Majstrovstvami Slovenska dvojíc v skialpinizme. Novinkou sú preteky juniorov v sobotu, keď sa súťaží v Žiarskej doline.

15.3.2024

Na hradoch Pohronskej hradnej cesty otvoria v piatok 15.3. sezónu akciou, v rámci ktorej symbolicky hrady spoja svetlom. Svetelný signál bude vyslaný o 18,00 hod. a spojí 7 lokalít. K podujatiu sa pridávajú už tradične aj lokality Vartovka v Krupine, vrch Sitno a Vartovka v Banskej Bystrici. Podujatie je určené pre širokú verejnosť. Na niektoré lokality bude spoločný výstup, čas a miesto stretnutia nájdete na konci webovej stránky https://kocr.dobrykraj.sk/svetelny-signal-otvori-sezonu-na-hradoch-pohronskej-hradnej-cesty/.

16.3.2024

Ak radi beháte a nemáte to ďaleko do Sielnice pri Zvolene, môžete sa tam v sobotu 16.3. vybrať na Beh oslobodenia obce Sielnica. Organizátori chystajú trate pre všetky vekové kategórie. Najdlhšie trasy pobežia dospelí: ženy, veteráni, veteránky a muži od 35 do 50 rokov – 2 700 m. Hlavná kategória mužov do 35 rokov si zabehne 5 400 m. Štart i cieľ bude pri Obecnom úrade v Sielnici od 9,00 do 10,00 hod.

Ak chcete vedieť viac o histórii Vysokých Tatier, v sobotu 16.3. sa môžete so sprievodkyňou vybrať na prechádzku po Novom Smokovci. Zraz je pri „bielom“ evanjelickom kostole o 10,15 hod., prechádzka sa začne prehliadkou kostola a hrobky Szontághovcov, potom bude pokračovať vonku.

Turisti z KST Šurany sa v sobotu 16.3. chystajú na túru do dolného Liptova. Vykročia z Novej Hrboltovej (časť Ružomberka), odkiaľ prejdú na Dubovské lúky, potom ich čaká výstup na Radičinú, zídu do sedla pod Kečkami a odtiaľ hore na Kečky (1139 m n.m.). Vrátia na naspäť a zídu k úpätiu Sivej skaly a do osady Studničná (časť obce Komjatná), kde túru ukončia. Trasa meria 8,5 km a čistý čas kráčania sú 4 hodiny. Odchod autobusu z autobusovej stanice v Šuranoch je o 6,00 hod.

Snímka 1.jpg

Autorka: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame