Rádiovíkend 20. 4. 2024 – pozvánky

Rádiovíkend 20. 4. 2024 – pozvánky

20. – 24. 4.

Košická detská historická železnica

... otvára svoje brány počas tohto víkendu. Novinkou tohtoročnej sezóny je rozšírené parkovisko v Čermeli a exponáty uhoľnej železničnej dopravy na Alpinke.

--

20. 4.

Turistický autobus na Kráľovu studňu

... začína premávať dnes z Banskej Bystrice. V sobotu o týždeň začne na banskobystrickom námestí premávať turistický vláčik a v tej istý deň o 11:00 otvárajú na Ostrej Lúke ďalší ročník Barborskej cesty. V areáli zrekonštruovaného kaštieľa Ostrolúckych predstavia nové ubytovacie zariadenie pre pútnikov. Program bude pokračovať spoločným prechodom popod hrad Peťuša ku kolibe pod Pustým hradom. Tam bude pripravené občerstvenie, posedenie a elektrické bicykle.

--

21. 4.

Bardejovské potulky

... pokračujú zajtra pred radnicou s témou Kráľovské návštevy. Sprevádzať Vás bude Peter Harčár.

--

Výstup na Krivoštianku

... sa koná zajtra v rámci podujatia 100 jarných kilometrov. Trasa vedie zo Strážskeho po zelenej cez Krivoštiansky most a po zelenej na vrchol. Na vyhliadke sa stretnete o desiatej. Čaká na vás prevýšenie 416 metrov a dĺžka trasy 4 kilometre.

--

22. 4.

Jarná vychádzka ku Dňu Zeme

... sa bude konať na Veľký vrch pri Divinke. Pokračuje botanička Považského múzea v Žiline Květa Kicková.

Jarná vychádzka ku Dňu Zeme Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

--

Deň Zeme v Kysuckom múzeu

Aj v Kysuckom múzeu v Čadci pripravujú na utorok Deň Zeme. Dozviete sa informácie nielen o historických záhradách a parkoch, ale aj o chránených stromoch a naučíte sa rozoznávať niektoré druhy parkových drevín. Prvý ročník Kysuckého dňa Zeme sa v utorok o 9:30 v Kysuckom múzeu a bude pokračovať prechádzkou do areálu Farského kostola sv. Bartolomeja, v ktorom rastie niekoľko pozoruhodných pamätných stromov. Vyvrcholením podujatia bude výsadba vlastného pamätného stromu pri príležitosti Dňa Zeme v rámci obohatenia drevinovej a parkovej skladby v Čadci.

--

24. 4.

Z Aljašky na Ohňovú zem

Ako sa dá prejsť na e-biku 27 750 km za 284 dní? Príďte si vypočuť rozprávanie Gusta Stibrányiho, ktorý ako prvý na svete, úplne sám, prešiel na e-biku celú Panamerickú magistrálu od Aljašky až po Ohňovú zem. Nepretržite tlačil do pedálov takmer 300 dní. Príďte v stredu o 16:00 do Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši.

--

27. 4.

Plavenie dreva vo vodnom žľabe Rakytovo

... sa začína budúcu sobotu o 09:30. Budú aj drevorubačské raňajky.

--

Jarná prechádzka na rozhľadňu Slopovo

... sa koná budúcu sobotu so zrazom o 8:40 na vlakovej stanici v Lučenci. Trasa pochodu je z obce Utekáč žltou turistickou značkou cez Pasiečky a odtiaľ po zelenej turistickej značke cez rozhľadňu Slopovo až do dediny Kokava nad Rimavicou.

--

Sitno

Budúci víkend sa môžete pridať k turistom a nadšencom histórie, ktorí pôjdu na Sitno. Stretnete sa v sobotu okolo obeda na Počúvadle, na chate Andreja Kmeťa je možnosť ubytovať sa, bude tam pripravené občerstvenie a živá hudba. Na druhý deň majú pre vás historické rozprávanie po stopách Sitnianskych rytierov. Z chaty Andreja Kmeťa budete ku hradu vyrážať v nedeľu približne o desiatej.

--

Okolo Bošáckej doliny

7. ročník diaľkového turistického pochodu Okolo Bošáckej doliny sa začína budúcu sobotu medzi 6:00 až 9:00 na ihrisku v Bošáci. Organizátori pripravujú 6 rôznych trás, ktorých dĺžka je od 10 do 52 km.

--

Otvorenie cyklistickej sezóny v retro štýle

... sa začína o desiatej v sobotu o týždeň pred okresným úradom v Starej Ľubovni. Viac povie organizátor Pavel Mrug.

Otvorenie cyklistickej sezóny v retro štýle Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

--

Červený Kláštor

V sobotu o týždeň si môžete naplánovať výlet do Červeného Kláštora. Aj do tamojšieho múzea, ktoré sa nachádza v objektoch, kde kedysi žili kartuziánski a kamaldulskí mnísi. Na Deň otvorených dverí a zároveň otvorenie sezóny v Pieninách a Zamagurí pozýva riaditeľ múzea Milan Gacík:

Červený Kláštor Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

--

Humenský cyklomaratón - Cez Iľovnícky hrebeň

... sa koná v sobotu o týždeň. Pokračuje Klaudius Danics.

Červený Kláštor Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

d9CTKUSI.jpg

Autor: Ladislav Eliaš

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame