Po stopách frátra Cypriána

Po stopách frátra Cypriána

Po stopách frátra Cypriána

Nečaká vás žiadne stúpanie do kopca, žiadne lapanie po dychu v prudkom výšľape – to už máme za sebou. Zoberieme vás hneď na vrchol tesne za našimi hranicami. Ale tí, ktorí sa starajú o Pieniny, hranicu nevnímajú: riaditeľ Správy Pieninského národného parku Vladimír Kĺč mi niekoľkokrát zdôraznil, že Pieniny sú len jedny, i keď národné parky sú dva – poľský a slovenský. Hádam najikonickejším kopcom sú Tri koruny na poľskej strane, práve odtiaľ sa rozhliadame. Traduje sa, že z Troch korún na svojom stroji vzlietol fráter Cyprián:

Po stopách frátra Cypriána Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Okrem spomínanej manufaktúry na výrobu čajov nájdete v expozícii Múzea Červený Kláštor aj Cypriánovu lekáreň a pivovar. A ešte jedno botanické vysvetlenie: Riaditeľ Správy Pieninského národného parku Vladimír Kĺč spomínal dendrathemu pieninskú – slovenský názov znie chryzantéma pieninská alebo tiež králik Zawadského – vyzerá ako fialová margarétka, kvitne na jeseň a je veľmi aromatická.

Snímka 10.jpg

Texty k foto (autorka: Sylvia Hoffmannová):

Snímka 1 – Vrchol Troch korún. Cesta tam a späť je jednosmerná, počas hlavnej sezóny tu treba pre množstvo turistov rátať s čakaním v rade.

Snímka 2 – Pohľad z Troch korún. Vľavo od Dunajca je obec Červený Kláštor, napravo už Poľsko. Zoskupenie červených striech vľavo je Múzeum Červený Kláštor.

Snímky 3-4 – Výhľad z Troch korún.

Snímky 5-6 – Kým sme nahrávali na Troch korunách, hmla zmenila výhľady.

Snímka 7 – Areál Múzea Červený Kláštor, v pozadí Tri koruny.

Snímka 8 – Časť Cypriánových bylinkových záhradiek. V lete tam uvidíte hriadky s bylinkami.

Snímky 9-11 – Areál Múzea Červený Kláštor. Múry ukrývajú oveľa viac.

Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.jpg Snímka 8.jpg Snímka 9.jpg Snímka 10.jpg Snímka 11.jpg
Autorka a foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame