Rádiovíkend 11.05.2024 – pozvánky

Rádiovíkend 11.05.2024 – pozvánky

Od mája do konca augusta

Spoznaj suseda...

je názov projektu, ktorý má pre vás od mája do konca augusta Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Gron. Hovorí jej riaditeľka Mária Veselá:

Spoznaj suseda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


--

11.5.2024

Nočný beh Hlohovcom...

sa začína dnes večer. Viac povie Miroslava Hankoščáková.

Nočný beh Hlohovcom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


--

10.5. – 11. 5.

Objavte Gemer

Gemer predstavuje počas tohto víkendu jednu z najstarších a najvýznamnejších kultúrnych oblastí Slovenska. Krásy planín i jaskýň, prírodné bohatstvá, kúzlo vidieckych gotických kostolov a ich nádherných interiérov, či výrobky šikovných rúk miestnych remeselníkov boli neodolateľnými už pre dávne významné šľachtické rody Bebekovcov, Andrássyovcov a Coburgovcov. Májový víkend je ideálnou príležitosťou vycestovať aj do vzdialenejších častí Slovenska. Do zajtrajšej nedele sa koná festival Objavte Gemer, ktorý je určený pre všetkých, ktorí chcú zažiť autentickosť regiónu, jeho chute, vône, spoznať jeho kultúru a tradície prostredníctvom stretnutí a rozhovorov s miestnymi ľuďmi. Veď kto iní, ako oni, vie o najkrajších miestach a zaujímavostiach viac. V spolupráci s 9 partnerskými organizáciami a miestnymi ľudovými remeselníkmi ponúka podujatie Objavte Gemer širokú skladbu až 23 zaujímavých zážitkov z oblasti tradičných remesiel, umenia, histórie, prírody, turistiky i gastronómie.

--

10.5. – 19. 5.

Festival dobrého filmu

Do nedele 19. mája môžete prísť na nový Festival dobrého filmu, ktorý organizuje Kaviareň a čajovňa U Vlka spolu s Múzeom tatranskej kinematografie a fotografie v Starom Smokovci. Premietať sa bude na oboch miestach, v programe je 30 filmov, zaujímaví hostia, aj krátke filmové kvízy.

--

11. – 12. 5.

Putovanie za históriou Nového Smokovca

... sa začína dnes o 10:15 pri Bielom evanjelickom kostole a zajtra v rovnakom čase v Starom Smokovci, stretnete sa pri Tatranskej informačnej kancelárii.

--

12. 5.

Múzeum slovenskej dediny v Martine

Jubilejnému 20. ročníku podujatia Spoznajme sa bude patriť zajtrajšia nedeľa v Múzeu slovenskej dediny v Martine. Múzeum kultúry Rómov na Slovensku v ňom už 20 rokov predstavuje hudbu, tanec, remeselnú zručnosť a výtvarnú tvorivosť Rómov a pri tejto príležitosti pripravilo bohatý program oslavujúci krásu a rozmanitosť rómskej kultúry. V programe, ktorý bude trvať od 10.00 do 16.00 sa predstavia rómske súbory. Podujatie obohatí aj výstava fotografií Romana Čonku s názvom Rómovia v umení.

--

35. výročie založenia zoologickej záhrady v Spišskej Novej Vsi

... si pripomenú zajtra od 12:00 do 17:00 bohatým programom pre deti aj dospelých.

--

Objavovanie Prešova....

je názov komentovanej prehliadky, ktorá pokračuje zajtra. Viac povie sprievodkyňa Andrea Sivaničová.

Objavovanie Prešova Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


--

13. 5.

Vernisáž autorskej výstavy liptovského fotografa Vladimíra Vlčeka

... bude v pondelok o 16:00 v priestoroch Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Výstava predstaví 2 cykly autorových fotografií: Umieranie Bockých senníkov a Kriváň – kráľ vrchov. Pozrieť si ju môžete do 16. júna.

--

18. 5.

Výstup na Minčol...

v Martinských holiach bude v sobotu o týždeň. Stretnú sa priatelia a rodinní príslušníci pacientov s pľúcnou artériovou hypertenziou. Na toto raritné ochorenie sa na Slovensku aktuálne lieči iba cca 180 ľudí, vrátane asi 30 detí. Pre väčšinu z nich je výstup neuskutočniteľný, keďže v dôsledku ochorenia nie sú schopní zvládnuť takúto namáhavú činnosť. Rok čo rok sa preto stretáva skupina nadšencov, ktorí chcú podporiť pacientov s touto diagnózou, aby im vyjadrili solidaritu a záujem. Každý si preto na svoj batoh pripne aj podobizeň niekoho konkrétneho, za koho v tento deň príde až k vrcholu. Výstup na vrch Minčol je jednou z aktivít, ktorou chcú pacienti a ich blízki poukázať na potreby týchto ľudí. Stretnutie je budúcu sobotu o 8:30 pri hoteli Martinské hole.

--

Prírodovedná prechádzka s Považským múzeom

V máji pripravuje Považské múzeum ďalšiu prírodovednú vychádzku. Tentokrát sa môžu všetci milovníci prírody tešiť na vychádzku na rozhľadňu Dubová pri Rajci, ktorá sa bude konať budúcu sobotu. Stretnutie bude o 9:30 na železničnej zastávke Rajec a ukončenie je plánované na železničnej zastávke Kľače, organizátori preto odporúčajú uprednostniť dopravu vlakom. Trvanie vychádzky je odhadované minimálne na 5 hodín a bude prispôsobené príchodu a odchodu vlakov. Trasa bude stredne náročná, pôjdete pekným lesným prostredím po náučnom chodníku Okolím Rajeckého hradu. Čakajú vás malebné výhľady na hrebeň Malej Fatry aj na Súľovské skaly. K dispozícii bude monokulárny ďalekohľad na pozorovanie vtáctva, ale návštevníci si môžu priniesť aj vlastný.

--

Podkrivánska 60

KST Slovan Podkriváň usporiada budúcu sobotu 43. ročník diaľkového pochodu "Podkrivánska 60 - ka " v pohorí Ostrôžky a Slovenské rudohorie. v 6 tich trasách.. Všetky trasy vedú na Javor, odkiaľ sa budú postupne oddeľovať Pri prezentácii každý účastník získa mapku so zakreslenou trasou a QR kodom. Tento rok majú aj o novinku - 10 km trasu so sprievodcom. Štart a cieľ všetkých trás bude pred obecným úradom v Podkriváni. Trasy : 50 a 60 km majú štart o 7 hod, ostatné trasy o 7.45 hod. Prezentácia všetkých trás je v mieste štartu od 6.50 do 7.45 hod.

--

Výstup na Ihlu

Boli ste už na Ihle? Tak sa volá jeden z kopcov v Levočských vrchoch. V sobotu o týždeň tam organizujú výstup. Ako hovorí Ernest Rusnák, vyjsť môžete aj na vedľajší kopec:

Výstup na Ihlu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na Ihlu je najlepšie vyraziť z obce Ihľany, odkiaľ povedú 3 trasy. Najdlhšia túra je z Nižných Ružbách. Zraz na Ihle je na budúcu sobotu o 12:00. Odtiaľ si môžete ešte odskočiť na Čiernu horu.

--

Želovská tritisícovka

Bežeckí nadšenci sa môžu tešiť na Želovskú tritisícovku. Po dlhoročnej odmlke odštartujú už druhý ročník v rámci Krtíšskej bežeckej ligy. Štart je v sobotu 18. mája predpoludním na futbalovom ihrisku v Želovciach v okrese Veľký Krtíš. Pre bežcov je pripravený trailový zážitkový beh, ale aj 12,5 kilometrová hlavná disciplína a množstvo detských disciplín. Podujatie pripravila obec Želovce a občianske združenie Bežci VK. Hovorí jedna z členov združenia Andrea Ďorďová.

Želovská tritisícovka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


 

IMG_20160504_111926.jpg

Autor: Ladislav Eliaš

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame