S turistami z Letanoviec prielomom Hornádu

S turistami z Letanoviec prielomom Hornádu

S turistami z Letanoviec prielomom Hornádu

Letanovský mlyn naozaj existuje; a nie je to tá neslávne známa osada pri turistickom chodníku za Letanovcami. Vlastne tá osada už roky neexistuje, pripomína ju len rôzna farba trávy na svahu pri vstupe medzi stromy Slovenského raja. A vlastne ani Letanovský mlyn neexistuje. Dobre som vás poplietla? Všetko vysvetlia naši sprievodcovia z Klubu slovenských turistov Breznovica Letanovce, ktorých vedie Igor Kubičár. Zoberú nás na trasu prielomom Hornádu. Bála som sa, že ich to bude nudiť, veď trasu dobre poznajú a po stúpačkách by mohli chodiť aj so zaviazanými očami. V lete však do prielomu Hornádu nechodia:

S turistami z Letanoviec prielomom Hornádu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Okruh, ktorý sme vám predstavili, je naozaj príjemný. Auto nechajte za Letanovcami v lokalite Pri starej horárni. Červená značka vás dovedie k Letanovskému mlynu, kde sa napojíte na modrú – a tou prejdete prielomom Hornádu. Od hrdla Hornádu pôjdete po žltej značke hrebeňom ponad prielom a skončíte poniže Letanovského mlyna. Celý okruh meria približne 11 kilometrov.

Aktualizovaná informácia (poskytnutá redakcii 16.5.2024): Možno ste zaregistrovali, že od 13.5. sa prielomom Hornádu v Slovenskom raji pár dní nedalo chodiť: opravovali totiž najdlhší mostík cez rieku, ktorý je súčasťou turistického chodníka. Ešte niekoľko pracovných dní  a mostík bude ako nový. No už sa dá po ňom prejsť, takže sa tam môžete vybrať.

Foto CANVA(686).jpg

Texty k foto (autorka: Sylvia Hoffmannová):

Snímka 1 – Pohľad na Vysoké Tatry od lokality Pri starej horárni. Sme na mieste, kde sa končí cesta od Letanoviec a kde nechávame autá.

Snímka 2 – Naša výprava: turisti z KST Breznovica Letanovce.

Snímka 3 – Zvyšky Letanovského mlyna.

Snímka 4 – Kramle, reťaze a stúpačky pomáhajú pri chôdzi v náročnejšom teréne.

Snímky 5-6 – Pietne miesto – miesto tragédie, kde spadol záchranársky vrtuľník. Zahynuli všetci štyria záchranári: pilot Ľubomír Majerčák, lekár Marek Rigda, letecký záchranár Martin Svitana a náčelník Horskej záchrannej služby v Slovenskom raji Dušan Leskovjanský. Česť ich pamiatke...

Snímky 7-8 – Na stúpačkách nad Hornádom.

Snímka 9 – Takto to vyzerá v prielome Hornádu...

Snímka 10 - ... a takto na mieste, kde sa rieka do skál len začína zarezávať. Sme v hrdle Hornádu.

Snímka 11 – V hrdle Hornádu si kúpite vstupenku do raja (Slovenského). Predá vám ju a poradí možno práve Ladislav Jakubec.

Snímka 12 – Z hrdla Hornádu pokračujeme po žltej značke na Zelenú horu.

Snímky 13-15 – Na Zelenej hore nájdete zvyšky Marcelovho hradu a tiež informácie, ukážky v teréne a prístrešok, kde si môžete vypočuť povesti. Areál má názov Čarovný les.

Snímka 16 – Len krátka odbočka zo žltej značky vás dovedie do areálu Včely raja. Je voľne prístupný. Nájdete tam veľa interaktívnych prvkov a informácií a včelách.

Snímky 17-18 – Pri Gackovej diere.

Snímka 19 – Pohľad z Ihríka do prielomu Hornádu. Zelené striešky v údolí patria bufetu pri Letanovskom mlyne.

Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.jpg Snímka 8.jpg Snímka 9.jpg SNímka 10.jpg SNímka 11.jpg Snímka 12.jpg Snímka 13.jpg Snímka 14.jpg SNímka 15.jpg Snímka 16.jpg Snímka 17.jpg Snímka 18.jpg SNímka 19.jpg
Autorka a foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame