Rádiovíkend 15.6.2024 – pozvánky

Rádiovíkend 15.6.2024 – pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

15.6.2024 (aj 19.6. a 29.6.)

Poprechádzali ste sa už po kúpeľnom parku v Piešťanoch? Ak to urobíte v sobotu 15.6. so sprievodkyňou Máriou Michalčíkovou, veľa sa dozviete. Vypočujete si informácie o tom, ako kedysi park budovali, uvidíte plány staviteľov, fontány, vodné plochy i vzácne dreviny. Prehliadka o histórii kúpeľného parku v Piešťanoch sa začína pri soche Barlolamača o 15,00 hod. Alebo sa na ňu môžete vybrať v sobotu 29.6. A navyše v stredu 19.6. sa na rovnakom mieste a v rovnakom čase začína prehliadka so sprievodkyňou na tému Secesné skvosty Piešťan.

Na hrade Muráň a na Veľkej lúke sa v sobotu 15.6. odohrajú Muránske hradné hry. Od 10,00 hod. sa na Veľkej lúke začne prezentácia stredovekých remesiel, ochutnávka historických vín a regionálnych produktov i stredovekej gastronómie. Hlavný program na hrade sa začína o 13,00 hod.

V rámci Európskych dní archeológie pripravili na sobotu 15.6. program vo Fiľakove. O 10,30 hod. sa začne keramický workshop, ktorý potrvá do 14,00 hod. O 11,00 hod. je v Bebekovej veži na Fiľakovskom hrade prezentácia archeologických nálezov a prednáška o holišskom poklade mincí zo 16. storočia. O 13,00 hod. príde na rad predstavenie výstavy s názvom „Slovenskí archeológovia v Egypte“ v Mestskom vlastivednom múzeu.

V sobotu 15.6. si na Orave zmerajú sily cyklisti a vlak. Ide o podujatie Faster Than a Train, počas ktorého cyklistický pelotón bude súťažiť s regionálnym vlakom Oravka o to, kto príde rýchlejšie z Kraľovian do Trstenej. Keďže vlaky chodia pravidelne, organizátori odštartujú pelotón z Kraľovian trikrát – zároveň s odchodom Oravky. Štart je pred železničnou stanicou v Kraľovanoch v časoch: 8,28 hod., 10,28 hod. a 12,28 hod. Zároveň pôjde o to, aby cyklisti odpad, ktorý vyprodukujú po ceste (z občerstvenia) priviezli až do cieľa a separovali ho.

15.-16.6.2024

V Arboréte Borová hora vo Zvolene pripravili na víkend 15.-16.6. Dni ruží. V oba dni tam majú otvorené od 9,00 do 18,00 hod. Odborný výklad dostanete, ak sa v arboréte ocitnete o 10,00 a o 14,00 hod.

16.6.2024

V nedeľu 16.6. sa môžete vybrať spolu s turistami z Prešova na Prechod Šarišskou vrchovinou. Trasa (16 km): Široké – Vtáčia hora – Chminianska Nová Ves. Z hrebeňa sa naskytajú ďaleké výhľady na vzdialenejšie i bližšie pohoria. Trasa vedie mimo turistických značiek. Turisti sa na začiatok trasy do Širokého odvezú autobusom, zraz na stanici v Prešove si dali o 8,00 hod.

V Rajeckých Tepliciach v nedeľu 16.6. stretnete palatína Juraja Thurza. Počas dobovej prehliadky v kostýmoch bude jednou z hlavných postáv. Dozviete sa viac o histórii kúpeľného mesta. Návštevníci sa stanú súčasťou historického sprievodu, plného divadla, dobovej hudby, hercov a zážitkov. Dobová prehliadka Rajeckých Teplíc sa začína o 14,00 hod.

V Brezne – v oddychovej zóne Banisko – bude v nedeľu 16.6. Deň rodiny. Od 10,00 hod. si môžete vyskúšať, aké to je - zlaniť z vyhliadkovej veže Horné lazy. O 15,00 hod. tam slávnostne otvoria nový stánok s občerstvením a ďalšiu infraštruktúru.

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote pripravilo na nedeľu 16.6. podujatie v rámci Európskych dní archeológie. O 14,00 hod. vás pozývajú na Archeopotulky Rimavskou Sobotou. Archeológ múzea Alexander Botoš vás prevedie po širšom historickom jadre mesta a predstaví miesta objavenia najvýznamnejších archeologických nálezov.

V Múzeu slovenskej dediny v Martine sa môžete v nedeľu 16.6. zastaviť na podujatí Dnes tovariš, zajtra majster. Študentky a študenti stredných škôl vás tam od 10,00 do 16,00 hod. zoznámia s niektorými tradičnými postupmi a technikami ľudovej výroby, prenesenými do súčasných školských osnov. S ukážkami prác sa predstavia študenti zo Školy umeleckého priemyslu Ružomberok, Strednej odbornej školy strojníckej Kysucké Nové Mesto a Strednej odbornej školy obchodu a služieb Martin. V skanzene budú aj majstri ľudových remesiel. Podujatie je súčasťou jubilejného 40. ročníka Turčianskych slávnostní folklóru.

Aj v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke bude v nedeľu 16.6. podujatie s rovnakým názvom – Dnes tovariš, zajtra majster. Návštevníci sa dozvedia viac o tradičných remeslách, ako šindliarstvo, drotárstvo, kováčstvo, spracovanie vlny a môžu sa zastaviť aj v remeselnej pekárni.

20.6.2024

Chcete vedieť, ako vzniká Rádiovíkend? Porozpráva vám o tom jeden z jeho tvorcov - redaktor , moderátor a autor Ladislav Eliaš. Prednáška bude vo štvrtok 20.6. v Tihányiovskom kaštieli v Banskej Bystrici-Radvani. Ide o podujatie v rámci cyklu Stredoslovenského múzea Príroda bez hraníc. Dozviete sa viac o vzniku relácie, o natáčaní a príprave scenára, a tiež o vzťahu k prírode samotného Ladislava Eliaša. Atraktívne je, že prednáška Zo zákulisia relácie Rádiovíkend bude pred budovou Tihányiovského kaštieľa večer o 20,30 hod.

21.6.2024

V piatok 21.6. bude na pietnom mieste v Roháčoch na Zverovke slávnosť: predstavenie knihy Volanie hôr autora Jána Jurinu. Ide o dlhoročného horského záchranára, ktorý aj teraz rád behá po horách – doslova, lebo jeho koníčkom je horský beh. Slávnosť sa začne o 12,00 hod.

22.6.2024

V sobotu 22.6. je na pláne stretnutie turistov regiónu Malé Karpaty. Zídu sa na Červenici, čo je lokalita so skalnými útvarmi a jaskyňami. Zraz na Červenici je o 12,00 hod. Dostanete sa tam odbočkou zo žltej značky, ktorá vedie z Plaveckého Podhradia na Vápennú. Odchod väčšej skupiny od kostola v Plaveckom Podhradí bude približne o 10,30 hod., môžete sa pridať.

Do 30.9.2024

V Múzeu Spiša v Spišskej Novej Vsi uvidíte teraz výstavu fotografií spišskonovoveského rodáka Szilárda Schermanna s názvom Spiš – Gemer / Szepes – Gömör, ktorá je zameraná na fotografie prírody spomínaných regiónov. Najstaršie zábery na výstave vyhotovil autor v roku 1929.

 

Galéria

pozvanky 2.jpg pozvanky 3.jpg pozvanky 1.jpg
Autorka: Sylvia Hoffmannová; FOTO: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame