Život bez odpadu

Život bez odpadu

Na jedného Slováka pripadá okolo tristo kíl odpadu ročne a až tri štvrtiny z toho končia na skládkach. Naproti tomu svetovo známa blogerka Bea Johnson, ktorá píše o svojom živote bez odpadu, ani nepoužíva smetný kôš. Odpad, ktorý jej štvorčlenná rodina ročne pošle na skládku, sa zmestí do pohára zo zaváraniny. Podobných priekopníkov nájdeme aj na Slovensku. V čom sa dá od nich inšpirovať, nám povie Pavla Lényiová.

Život bez odpadu - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V niektorých obciach funguje systém - čím menej vyhadzujeme, tým menej platíme. No ušetriť sa dá aj inak. Keď Bea Johnson, autorka bestselleru Domov bez odpadu, porovnala výdavky svojej rodiny z čias, keď ešte nežili bezodpadovú filozofiu, ukázalo sa, že teraz míňajú o 40% menej. Viac povie Pavla Lényiová.

Život bez odpadu - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dnes sa Pavla Lényiová zameria na nákup do znovu použiteľných obalov. Existujú obchody, kde sa dá čapovať, dosýpať, dolievať do vlastných nádob. V Detve existujú aj prvé „bezobalové" potraviny.

Život bez odpadu - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň hovoríme o tom, ako zredukovať odpad z domácnosti a nie je náhoda, že recyklovanie prišlo na rad až dnes. Svedomito triediť odpad nestačí. Recyklácia šetrí prírodné zdroje aj energiu, ale aj ona zanecháva uhlíkovú stopu. Environmentalista William McDonough výstižne prirovnal recykláciu k aspirínu na zmiernenie kolektívnej opice z nadmerného konzumu. Odpadu v prvom rade treba predchádzať. Keď už sa tomu vyhnúť nevieme, tak „triediť" môžeme začať už v obchode. Viac povie Pavla Lényiová.

Život bez odpadu - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Bioodpad tvorí tridsať až sedemdesiat percent smetného koša v domácnosti. Hoci sa dá kompostovať, na Slovensku sme tak spracovali len šesť percent odpadu. Také sú údaje z Eurostatu za rok 2014. Čísla však porastú: od januára totiž musia všetky obce zabezpečiť triedenie bioodpadu alebo poskytnúť obyvateľom kompostéry do ich záhrad. Výnimku budú mať len Košice a Bratislava, lebo majú spaľovne. Práve kompostovanie je posledným z piatich pravidiel, ako obmedziť odpad z domácnosti. Pokračuje Pavla Lényiová.

Život bez odpadu - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Pavla Lényiová Ilust. foto: Ben_Kerckx

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame