Alternatívne cestovanie za babku

Alternatívne cestovanie za babku

Namiesto hotela ubytovanie zadarmo v súkromnom byte či dome. Stačí sa len postarať o majiteľovho psa či polievať mu záhradu, kým je na cestách. Aj takto môže vyzerať dovolenka. V seriáli o alternatívnych a nízkonákladových spôsoboch cestovania dnes bude reč o house sittingu. Viac Povie Pavla Lényiová.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Namiesto sterilného hotelového prostredia - izba u miestnych. Webové platformy, ktoré spájajú turistov s lokálnymi hostiteľmi zažívajú v posledných rokoch rozmach. Služby ako Airbnb či Homestay však turistickým destináciám často škodia. Napríklad dvíhajú ceny tak, že miestni si už nemôžu dovoliť dlhodobé nájmy. O plusoch a mínusoch povie viac Pavla Lényiová.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pár hodín zbierate kávu, či okopávate zeleninu a dostanete za to ubytovanie a aj trikrát denne exotické menu od miestnych. V Izraeli, na Havaji aj na Novom Zélande... Dobrovoľnícke miesta ponúkajú farmy po celom svete. O výhodách aj nevýhodách takéhoto spôsobu spoznávania iných krajín povie Pavla Lényiová.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý tento týždeň hovoríme o alternatívnom cestovaní za minimum financií. Jednou z možností sú webové platformy spájajúce cestovateľov ochotných dobrovoľníčiť a tých, ktorí pomoc potrebujú - ponuky sú z celého sveta. Viera Valentová takto spoznávala Jordánsko, Malajaziu, Indiu a Južnú Ameriku. Pavle Lényiovej porozprávala, v čom jej dobrovoľnícka práca spočívala.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

My prídeme k vám, vy prídete k nám. Hovorí sa tomu house swap, teda výmena domov. Aj takto sa dá cestovať po svete. Netreba platiť za ubytovanie, len na oplátku druhú stranu pustiť k sebe do bytu. Barbora Markechová s manželom a dcérou takto spoznala Cannes, Berlín či Barcelonu. Pavle Lényiovej porozprávala aj o netradičnom ubytovaní, ktoré mali v talianskej Pise.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.







 

Autorka: Pavla Lényiová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame