Pomáhať môžu aj gestá a signály

Pomáhať môžu aj gestá a signály

Boli ste už v situácii, keď ste potrebovali niečo povedať, ale vám zlyhal hlas? Možno ste skúšali grimasy alebo rukami nejaké gestá, prípadne signály. A práve o nich budeme hovoriť v Seriáli týždňa. Zamerali sme sa na bežné – napríklad aké používajú policajti pri riadení cestnej premávky, ale tiež také, ktoré ľuďom pomáhajú komunikovať vo vypätých alebo nebezpečných situáciách a môžu dokonca aj zachrániť život. Slovo má Blažena Bóoczová.

Pomáhať môžu aj gestá a signály - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V hlučnom prostredí, prípadne keď ľudí oddeľuje nejaká bariéra alebo vzdialenosť, slová na komunikáciu nestačia. Práve preto existujú dohodnuté gestá a signály, vďaka ktorým si rozumieme aj bez slov. Blažena Bóoczová oslovila majorku Oľgu Mikovú z oddelenia prevencie Prezídia policajného zboru.

Pomáhať môžu aj gestá a signály - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zopakovali sme si základné gestá a signály vodičov a chodcov a teraz si povieme pár zaujímavostí z tajnej reči cyklistov.

Pomáhať môžu aj gestá a signály - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Každý deň stretávame veľa ľudí v rôznych situáciách. Všímame si, ako sa tvária a čo vyjadrujú takzvanou rečou tela. O gestách a signáloch budeme hovoriť aj v štvrtej časti Seriálu týždňa. Blažena Bóoczová a majorka Oľga Miková z oddelenia prevencie Prezídia policajného zboru sa tentokrát zamerali na gesto, ktoré dokáže zachrániť život.

Pomáhať môžu aj gestá a signály - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je tu posledná časť Seriálu na týždeň o gestách a signáloch, ktoré pomáhajú. Spolu s Blaženou Bóoczovou a majorkou Oľgou Mikovou z oddelenia prevencie Prezídia policajného zboru si zopakujeme morseovku, konkrétne signál S.O.S.

Pomáhať môžu aj gestá a signály - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Oľga Miková_RTVS.jpg

Na fotografii mjr. Oľga Miková, oddelenie prevencie Prezídia policajného zboru

Galéria

Oľga Miková_RTVS.jpg
Autorka: Blažena Bóoczová FOTO: TASR - Michal Svítok

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame