Pohrebné zvyky a tradície vo svete

Pohrebné zvyky a tradície vo svete

Máme pre sebou takzvané dušičkové dni, keď navštevujeme hroby a spomíname na najbližších, ktorí už nie sú medzi nami. Seriál týždňa preto bude o pohrebných tradíciách vo svete, keďže čo náboženstvo, to iný zvyk. Lukáš Mano začne v Tibete.

Pohrebné zvyky a tradície vo svete - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V druhej časti seriálu sa s Lukášom Manom vyberieme do Indie. O rieke Gange, ktorá stála pri zrode a formovaní starovekej civilizácie, sa deti učia aj v dejepise. Pre hinduistov má však veľký posvätný význam, pretože ju považujú aj za akéhosi sprievodcu chorých a mŕtvych.

Pohrebné zvyky a tradície vo svete - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po objavení Južnej a Severnej Ameriky na konci 16. storočia kolonizovali Európania nový svet aj pomocou náboženstva. Dnes je výsledkom týchto časov spojenie kresťanstva s pôvodnými pohanskými zvykmi a niektoré krajiny ich uplatňujú aj pri poslednej rozlúčke s blízkym človekom. Lukáš Mano sa v ďalšej časti seriálu o pohrebných tradíciách vo svete vydáva do Mexika.

Pohrebné zvyky a tradície vo svete - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V júni sa vietnamská komunita u nás stala oficiálne uznanou národnostnou menšinou. Aj táto krajina má typické pohrebné zvyky, o ktorých máme aktuálny seriál s Lukášom Manom.

Pohrebné zvyky a tradície vo svete - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Náš seriál o zahraničných pohrebných zvykoch a tradíciách ukončíme v Izraeli, čiže vo Svätej Zemi, ktorá je už storočia priesečníkom svetových náboženstiev - kresťanstva, islamu a judaizmu. Ich centrom sa stalo mesto Jeruzalem. Viac už Lukáš Mano.

Pohrebné zvyky a tradície vo svete Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Lukáš Mano, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame