Udržateľné mestá

Udržateľné mestá

Udržateľnosť znamená žiť v súčasnosti tak, aby sme neohrozili nasledujúce generácie. V Seriáli týždňa sa v tej súvislosti zameriame na naše mestá. Ako ďaleko sú s prechodom na obehové hospodárstvo a v zmierňovaní dosahov klimatickej krízy? S Ivanou Maleš z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky sa o tom rozprávala Blažena Bóoczová.

Udržateľné mestá - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak sa pozrieme na lídrov v oblasti udržateľnosti, tak napríklad v Štokholme vyrábajú biopalivo z odpadových vôd. Do roku 2040 by sa preto malo hlavné mesto Švédska stať nezávislým od fosílnych palív. O tom, ako si s udržateľnosťou vedia poradiť naše mestá, sa s Ivanou Maleš z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky rozprávala Blažena Bóoczová.

Udržateľné mestá - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Cenu Zelené hlavné mesto, ktorú udeľuje Európska komisia, získal za rok 2023 Tallin. Hlavné mesto Estónska už 10 rokov ponúka obyvateľom bezplatnú hromadnú dopravu a vytvára podmienky na vznik takzvaných 15-minútových mestských častí. Zmeny v doprave robia aj mnohé naše mestá. Do Trenčína sa v dnešnej časti seriálu o udržateľných mestách vyberieme  s Blaženou Bóoczovou.

Udržateľné mestá - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prechod z dieselových motorov na elektrickú energiu vo verejnej doprave, úprava ciest pre cyklistov, triedenie a minimalizácia odpadov alebo centrá opätovného použitia. Aj pre toto všetko je dánska Kodaň medzi dobrými príkladmi udržateľnej praxe. A ktorými udržateľnými riešeniami sa môžu pochváliť naše mestá? V dnešnej časti Seriálu týždňa navštívime s Blaženou Bóoczovou Trnavu.

Udržateľné mestá - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Oslo je nielen hlavným mestom Nórska, ale hovorí sa tiež o ňom ako o hlavnom meste sveta elektrických vozidiel. Očakáva sa, že do roku 2028 bude mať celú verejnú dopravu bez emisií. Nóri zároveň vyprodukujú najmenej odpadu – priemer v roku 2022 bol 387 kg na obyvateľa. Ako je to u nás, povie v poslednej časti seriálu o udržateľných mestách Blažena Bóoczová.

Udržateľné mestá - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Blažena Bóoczová FOTO: pixabay/stanvpetersen

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame