Ako v sebe pestovať vďačnosť?

Ako v sebe pestovať vďačnosť?

Vďačnosť. Starorímsky filozof a rečník Cicero ju pred dvetisíc rokmi označil za matku všetkých cností. Dnes ju niektorí vnímajú aj ako slabosť. V Seriáli týždňa budeme uvažovať o tom, či a ako vďačnosť rozvíjať a pestovať v tejto uponáhľanej dobe. Blažena Bóoczová sa rozprávala so psychológom Alešom Bednaříkom, ktorý o sebe hovorí, že je „happytarián“.

Ako v sebe pestovať vďačnosť? - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V aktuálnom Seriáli týždňa hovoríme o pestovaní a trénovaní vďačnosti, ktorá je častou reakciou napríklad na nezištnú pomoc. Zároveň motivuje ľudí k ďalšiemu šíreniu prosociálneho správania. Viac povie Blažena Bóoczová.

Ako v sebe pestovať vďačnosť? - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keď dvaja robia to isté, nemusí to byť to isté. A to platí aj o vyjadrovaní vďaky alebo prejave vďačnosti, ktorej venujeme Seriál týždňa. Že sa za dobré veci treba poďakovať vedia už aj deti, ale ako to povedať? Blažena Bóoczová sa opýtala psychológa Aleša Bednaříka.

Ako v sebe pestovať vďačnosť? - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Človek je evolučne nastavený všímať si negatívne udalosti, aby sa im v budúcnosti vyhol, alebo si s nimi lepšie poradil. Neprehliadať dobré veci a byť za ne vďačný môže byť preto celkom náročná mentálna práca. Čo na to v dnešnej časti seriálu povedal Blažene Bóoczovej psychológ Aleš Bednařík?

Ako v sebe pestovať vďačnosť? - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Seriáli týždňa sa učíme pestovať vďačnosť, všímať si dobré veci a oceniť ich. A keďže je to zručnosť, ktorá sa dá natrénovať, vieme ju naučiť nielen seba, ale aj ostatných. V záverečnej časti si povieme, ako na to. Začneme ale anketou Blaženy Bóoczovej, ktorá sa pýtala detí, za čo sú vďačné.

Ako v sebe pestovať vďačnosť? - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


zena-vdacnost-priroda-freepik.jpg

Autorka: Blažena Bóoczová; FOTO: freepik

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame