Kde sa denne stretávame s AI?

Kde sa denne stretávame s AI?

Umelá inteligencia je obrovskou témou v IT svete, no denne s ňou pracujeme aj my, a často bez toho, aby sme o tom vedeli. Kde a s čím nám pomáha rozoberieme v aktuálnom Seriáli týždňa s Dášou Omastovou.

Kde sa denne stretávame s AI? - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V aktuálnom Seriáli týždňa hovoríme o tom, kde sa denne stretávame s umelou inteligenciou a často bez toho, aby sme o tom vedeli. Vyhľadávanie informácií, pozeranie videí alebo príspevkov na sociálnych sieťach - aj tam zohráva dôležitú úlohu. Viac povie Dáša Omastová.

Kde sa denne stretávame s AI? - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Umelá inteligencia bola dlhodobo v hľadáčiku odborníkov, no v poslednom období zažíva obrovský záujem aj zo strany bežných používateľov. Môžu za to takzvané jazykové generatívne modely - zjednodušene povedané - umelá inteligencia, s ktorou si môžeme četovať. V pokračovaní Seriálu týždňa sa na ňu zamerala Dáša Omastová.

Kde sa denne stretávame s AI? - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vďaka umelej inteligencii dokáže náš smartfón spraviť lepšie fotky, webové stránky nám zobrazujú informácie, ktoré nás zaujímajú, a s jej jazykovými modelmi si vieme aj písať. Tam však využitie modernej technológie nekončí. Čoraz viac s ňou pracujú aj odborníci v rôznych oblastiach. Viac povie v pokračovaní Seriálu týždňa Dáša Omastová.

Kde sa denne stretávame s AI? - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V seriáli sme celý týždeň hovorili o tom, kde všade nám umelá inteligencia bežne slúži a často bez toho, aby sme o tom vedeli. No tak, ako si nemusíme všimnúť jej pozitívny prínos, môžeme prehliadnuť aj riziká. Dáša Omastová sa preto v záverečnej časti zamerala práve na ne. Ak napríklad četu s umelou inteligenciou položíte otázku, odpoveď môže byť ďaleko od pravdy. Odborník Esetu na digitálnu bezpečnosť Ondrej Kubovič.

Kde sa denne stretávame s AI? 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto CANVA(574).jpg

Autorka: Dáša Omastová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame