Lesné požiare

Lesné požiare
Lesné požiare v závislosti od ich rozsahu a miestnych podmienok môžu v rôznej miere narušiť stabilitu lesných ekosystémov a spôsobiť ekonomické škody. Ako horí les? Prečo vlastne začne horieť a ako tomu zabrániť? Niekoľko odpovedí ponúka Marcel Hanáček.

Lesné požiare - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Les máme radi asi všetci a to nemusíme byť ani vášniví turisti. Vnímame ho ako príjemné prostredie, kde si môžeme oddýchnuť, prechádzať sa alebo zbierať huby. Preto je nám ľúto, keď vidíme, ako stromy ničí požiar. Dnes nám Marcel Hanáček dá odpoveď na otázku - prečo sa to stáva?

Lesné požiare - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň hovoríme o lesných požiaroch. Tie môžu byť podzemné, keď horí koreňový systém lesa, potom pozemné, ktoré sa šíria po hrabanke a veľké plamene sprevádzajú tzv. korunové požiare. Špecifickým je požiar kalamitnej hmoty, keď horí suché drevo po kalamite. Ako často sa u nás stretávame s lesnými požiarmi? Odborníkov sa spýtal Marcel Hanáček.

Lesné požiare - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Lesné požiare nie sú u nás natoľko alarmujúce, že by sme mali prepadať panike. No opatrnosť je vždy na mieste, pretože zhorená plocha rastie nanovo desaťročia. Na štatistiky požiarov sa zameral Marcel Hanáček.

Lesné požiare - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Lesný požiar je zlým snom každého, kto má rád les, kto v jeho blízkosti býva, alebo kto v ňom hospodári. Požiar sa šíri rýchlo a zostávajú po ňom obrovské škody. Dnes si preto povieme o prevencii, aby sme nemuseli hasiť to, čo už horí. Jednou vecou je počasie – to nezmeníme. Ale niečo urobiť predsa len môžeme. Viac už Marcel Hanáček.

Lesné požiare - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Marcel Hanáček; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame